Нова Зеландія: помер кардинал Вілльямс. Співчуття Папи Франциска
  • Суб, 23/12/2023 - 21:27

Вислужений Веллінґтонський архиєпископ переставився до вічності в п’ятницю. Папа Франциск надіслав телеграму співчуття на ім’я теперішнього правлячого єпископа.

«Дізнавшись із сумом про смерть кардинала Томаса Стаффорда Вільямса, Архиєпископа-емерита Веллінґтонського, надсилаю молитовні співчуття Вам, духовенству, чернецтву та мирянам архидієцезії», – пише Папа Франциск у телеграмі співчуття, надісланій на ім’я теперішнього правлячого архиєпископа Пола Мартіна. Новозеландійський кардинал переставився до вічності в п’ятницю, 22 грудня 2023 р., на 94-му році життя.

Згадуючи «з великою вдячністю» багаторічне «священиче та єпископське служіння покійного кардинала серед Христової пастви в Новій Зеландії» та «його внесок у розвиток Церкви в Океанії», Святіший Отець приєднується до веллінґтонської церковної спільноти, «ввіряючи його благородну душу любові та милосердю нашого Небесного Отця», уділяючи «всім, хто оплакує кардинала Вільямса з вірою у воскресіння», своє благословення, «як запоруку розради та миру у воскреслому Господі».

Кардинал Томас Стаффорд Вільямс народився 20 березня 1930 року у Веллінгтоні, був висвячений на священика 20 грудня 1959 року. Призначений Архиєпископом Веллінгтона 30 жовтня 1979 року, а 20 грудня того ж року був висвячений на єпископа. Від 1 червня 1995 року до 1 квітня 2005 року він також був військовим ординарієм Нової Зеландії. На консисторії 2 лютого 1983 року введений до Колегії кардиналів, а 21 березня 2005 року був звільнений від пастирського уряду в зв’язку з досягнення граничного віку.