О. Мирон Бендик: Місія священика - щоби євхаристійна побожність вірних зростала
  • Втр, 04/07/2017 - 14:32

Ісус Христос передав нам цю місію - "ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа". І ця Божественна місія ніколи не застаріє, тому що Христос хоче дійти до кожної людини, незалежно від нації, раси, культури. Про це заявив ректор Дрогобицької духовної семінарії митр. прот. д-р Мирон Бендик під час VII спецкурсу місійного служіння, який відбувається в Івано-Франківську.

Отець-ректор представив учасникам спецкурсу основи місіології та євангелізації.

"Місія Церкви корениться у бажанні нашого Спасителя Ісуса Христа і його благословенні для всіх, хто в його ім'я буде "йти і навчати всі народи". Богочоловік, Син Божий передав нам цю місію. І ця Божественна місія ніколи не застаріє, тому що Христос хоче дійти до кожної людини, незалежно від народу, раси, культури", - о. Мирон Бендик.

Він відзначив, що одним з найбільших місіонерів у християнстві був Апостол Павло. "Апостол Павло розкриває секрет свого місійного успіху: "Для юдеїв я був, як юдей, щоб юдеїв придбати; для тих, хто без Зако́ну, — я був беззако́нний, не бувши беззаконний Богові, а законний Христові, щоб придбати беззаконних; для слабих, — як слаби́й, щоб придбати слабих. Для всіх я був усе, щоб спасти бодай деяких". Це його місійний реалізм", - зауважив ректор Дрогобицької духовної семінарії.

Священик відзначив, що служіння на місійних теренах відрізняється від душпастирства в Україні. "Там не люди шукають священика, а священик людей. І він служить одночасно пономарем, менеджером, будівельником", - підкреслив о. Мирон.

Він також наголосив, що побоювання священика, який збирається їхати на місійні терени, мовляв, що з ним станеться, як там буде - "це думки від лукавого". Як казав Христос: "Не журіться про життя, що ви будете їсти, і ні про тіло, у що ви зодягнетеся. Бо більше від їжі життя, а тіло від одягу".

Отець-ректор також відзначив, що місія священика, незалежно від місця служіння, - щоби євхаристійна побожність вірних зростала, щоби з кожним богослужінням кількість тих, хто сповідається і причащається, збільшувалася.

Він також назвав три перших кроки місійної діяльності священика: це звіщання Доброї Новини, катехизація і містагогія.

Розповідаючи про місіологію УГКЦ, отець Мирон відзначив, що Церква тривалий час була у підпіллі і йшлося лише про виживання. Водночас, після виходу з підпілля, єпископи УГКЦ почали отримувати тисячі листів від українців з різних куточків Радянського Союзу з проханням надати їм священика.

Ректор Дрогобицької духовної семінарії також назвав три місійні завдання УГКЦ. "Перше - наша Церква покликана прийти до всіх українців греко-католиків, де б вони не були. Друге місійне завдання - відновлення єдності нашої Київської Церкви. І третє - наша Церква несе місійну відповідальність за народ Божий не тільки в Україні, а в усьому світі. І сучасна місія має відбуватися інкультураційно", - наголосив о. Мирон.

Цього року практичний спецкурс ПМВ з місійного служіння для семінаристів відбувається з 3 по 9 липня в Івано-Франківській Духовній Семінарії ім. Св. Свящ. Йосафата.

Фото надане прес-службою Івано-Франківської Архієпархії