Оголошено імена цьогорічних лауреатів Премії Ратцінґера
  • Птн, 03/11/2023 - 16:05

Два іспанські професори отримають з рук Державного Секретаря Святого Престолу відзнаку, що носить ім’я Йозефа Ратцінґера, попередника Папи Франциска.

Ватиканська Фундація Йозефа Ратцінґера – Бенедикта XVI оголосила імена цьогорічних лауреатів «Премії Ратцінґера», встановленої 2011 року. Ними стали іспанські науковці Пабло Бланко Сарто та Франсеск Торральба Росельо. Нагородження відбудеться 30 листопада 2023 року в Апостольському палаці.

Нагода для вшанування пам’яті видатного богослова

Урочистості з нагоди вручення премії супроводжуватимуться спогадуванням пам’яті Папи Бенедикта XVI. Зокрема, 29 листопада у Папському Григоріанському університеті о 17:00 відбудеться наукова конференція на тему «Спадщина Бенедикта XVI», а наступного дня о 8:15 у крипті базиліки Святого Петра буде відслужена Свята Меса. Відтак Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін від імені Папи вручить «Премію Ратцінґера» цьогорічним її лауреатам.

Варто зазначити, що премія присуджується щорічно, починаючи з 2011 року, двом або трьом науковцям. Дотеперішні лауреати премії були переважно вченими в галузі догматичного або фундаментального богослов'я, Святого Письма, патрології, філософії, а також видатними митцями в галузі музики та архітектури. В останні роки коло лауреатів премії також розширилося, включивши до нього представників мистецтва, натхненного християнством. Підтверджуючи всесвітній культурний горизонт, лауреати Премії походять щонайменше з 16 різних країн. Серед нагороджених не лише католики, але й представники інших християнських конфесій та один юдей.

Професори, які є прикладом працьовитості та наукових пошуків

Цьогорічні лауреати походять з Іспанії. Перший з них – о. Пабло Бланко Сарто (нар. 1974 року) з іспанського міста Сарагоса. Вивчав іспанську філологію в Університеті Наварри; у Римі закінчив богословські студії в Папському університеті Святого Хреста, після чого почав здобувати ступінь і докторат з філософії, вивчаючи вчення Луїджі Парейсона (1918-1991). Після пресвітерських свячень (1997 року) розпочав написання докторату з догматичного богослов'я в Університеті Наварри, захистивши у 2005 році дисертацію про фундаментальне богослов'я і релігії у вченні Йозефа Ратцінгера. В даний час він є професором Наваррського університету в галузі екуменізму, сакраментального богослов'я та церковного служіння. Співпрацює з Інститутом Папи Бенедикта XVI в Реґенсбурзі (Німеччина), з численними академічними установами в Іспанії та Латинській Америці, а також з різними видавництвами. Він є членом редакційної колегії з видавництва іспанською «Opera Omnia» (сукупність всіх творів) Йозефа Ратцінґера. Автор численних досліджень і видань, присвячених життю, вченню і діяльності Йозефа Ратцінгера-Бенедикта XVI.

У свою чергу, філософ і богослов Франсеск Торральба Росельо (нар. 1967 року) є одруженим мирянином та батьком п'ятьох дітей. Здобув ступінь доктора філософії, богослов'я, педагогіки, історії, археології та християнського мистецтва в різних університетах Іспанії. Наразі він є професором Університету Рамона Льйоля в Браселоні, а також викладає та проводить семінари в інших університетах Іспанії та США. Викладацьку діяльність науковець поєднує з письменницькою працею та діленням ідеями, які стосуються філософської антропології та етики. Франсеск Торральба Розельо є автором понад 1800 статей і понад 100 книг.

Фундація та премія

Відповідаючи на запити, висловлені численними вченими, створити структуру, завданням якої було б поширювати та досліджувати праці професора Йозефа Ратцінґера, Папа Бенедикт XVI 2010 року створив «Ватиканську Фундацію Йозефа Ратцінґера – Бенедикта XVI». Її завдання описані в 2 параграфі статуту, а саме: сприяти пізнаванню та вивченню богослов’я, організовувати та проводити конгреси високого наукового та культурного рівня, преміювати науковців, які відзначилися особливим заслугами. Ця фундація встановила премію, яку журналісти називають «Нобелівською премією» в богослов’ї.