Омбудсман України: «гуманітарна дипломатія» прогресує
  • Срд, 27/09/2023 - 16:44

«Ми цінуємо зусилля папського посланця у справі миру в Україні», – сказав Дмитро Лубінець, який нещодавно перебував у Римі з робочим візитом. Він є Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та провідною фігурою в оточенні президента Володимира Зеленського. Він також вказав на особливу посередництва Ватикану у справі повернення дітей, депортованих до Росії.

Український політик переконаний, що Папа Римський може бути посередником, коли йдеться про звільнення депортованих дітей, а Святий Престол може відіграти цю роль у війні, спричиненій агресією РФ. Разом зі своїми колегами Дмитро Лубінець виявляє злочини російських військ в Україні, співпрацює з Генпрокуратурою Києва та слідчими Міжнародного кримінального суду. Він був серед людей, з якими кардинал Маттео Дзуппі зустрівся під час свого візиту до Києва в рамках миротворчої місії, дорученої Папою Франциском.

«Миротворча місія Святого Престолу є дуже важливою. Цінуємо зусилля папського посланника задля миру в Україні. Кардинал Дзуппі – для цього відповідна людина», – підкреслив Дмитро Лубінець. Він зазначив, що, незважаючи на труднощі, «гуманітарна дипломатія» прогресує. Усі дії виконуються з великою конфіденційністю. «Я переконаний, що кардинал Дзуппі – це та людина, яка зуміє створити місток між українськими родинами та депортованими на територію Росії дітьми. Я вірю, що йому це вдасться», – сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. 

З окупованих територій України продовжують надходити новини про подальші масові депортації дітей. Самі росіяни визнають, що наразі депортували до своєї країни 150 тисяч неповнолітніх осіб із загарбаних земель.