Пакистан: безкарне насильство проти християн повторюється
  • Пон, 21/08/2023 - 15:17

Глава єпископату Пакистану Архиєпископ Джозеф Аршад закликав до Дня молитви у зв'язку з нападом натовпу на християнські святині.

16 серпня 2023 року в Джаранвалі на сході Пакистану стався напад на християнську спільноту, двох членів якої звинуватили в зневазі Корану. Щонайменше 20 християнських святинь зазнали вандалізму, понад 80 будинків були підпалені натовпом.

У зв'язку з нападом 20 серпня в усіх католицьких спільнотах країни оголошено Днем молитви за Пакистан. В інтерв’ю Vatican News глава Конференції католицьких єпископів Пакистану Архиєпископ Джозеф Аршад пояснив, що необхідно молитися про те, що відбувається в пакистанському суспільстві. “Треба молитися за тих, хто покинув свої домівки, хто зараз у біді, переживає біль і страждання”. Про це повідомляє Vatican News

Архиєпископ поділився враженнями від відвідин Яранвали, де було пограбовано будинки християн та спалено католицькі та протестантські храми. “Люди страждають. Відчувається біль людей, які залишили свої домівки”, – сказав він і додав: “Спалені Біблії. Спалені Хрести. На це дуже боляче дивитися”.

На запитання, що слід зробити, щоби запобігти подібним епізодам у майбутньому, Архиєпископ Аршад зазначив, що зловживання законом про богохульство має бути припинено. “Проблема Пакистану полягає в тому, що люди беруть закон у свої руки. І в цьому випадку люди, натовпи людей взяли закон у свої руки”, – зазначив він.

За його словами, добра освіта, обізнаність, повага до релігій “можуть допомогти суспільству стати кращим”. Крім того, уряд має притягнути до відповідальності людей, які здійснили напад. Подібні випадки повторюються, тому що залишаються безкарними, зазначив він.

Звістка про напад на християн у Пенджабі облетіла світ. На запитання про солідарність мусульман ієрарх відповів так: “Мусульмани приходять до нас і висловлюють співчуття. Прем'єр-міністр заявив, що вживе суворих заходів, щоби притягнути цих людей до відповідальності, головний міністр Пенджабу також знає про ситуацію. Цього разу всі налаштовані контролювати ситуацію та допомагати постраждалим”.