Папа: без молитви перетворимося в чисто світську інституцію
  • Суб, 27/01/2024 - 16:56

На незамінній ролі молитви в апостольській і в будь-якій християнській діяльності наголосив Папа Франциск, зустрічаючись із представниками Всесвітньої мережі молитви Папи.

«В апостольській праці віруючого, диякона, священика, богопосвяченої особи, єпископа, якщо вона виконується добре, дуже відчувається потреба в молитві, в заступництві», – сказав Папа Франциск, приймаючи на аудієнції делегацію від Всесвітньої мережі молитви Папи, яка продовжує традиції товариства «Апостольство молитви», яке в ХІХ столітті зродилося в контексті єзуїтського душпастирства. Зустрічаючись із ними в п’ятницю, 26 січня 2024 р., Святіший Отець подякував їм за «цінну працю», якає «церковною працею».

Як підкреслив Наступник святого Петра, будь-яка діяльність, навіть і апостольська, без молитви залишається лише питанням підприємливості. «Тим же, що надає сенсу апостольству, є молитва», – сказав він, нагадавши про слова святого Петра, сказані після поставлення перших дияконів, про що читаємо в Діяннях Апостолів. Він зазначав, що у той час, як диякони покликані до служіння милосердя, апостоли та їхні наступники – до служіння звіщення слова й молитви.

«Тобто перший обов'язок єпископа – молитися. Перший обов'язок християнина – молитися. Молитися. Інакше ми ризикуємо перетворитися на суто природну, світську інституцію. Або ж займатимемося роботою політичного характеру», – сказав Папа, дякуючи мережі на їхні зусилля, спрямовані на те, щоб підтримувати «містику молитви в Церкві», як серед мирян, так і між богопосвяченими та рукоположеними особами.