Папа церковному рухові: берегти єдність і харизму, перемагаючи непорозуміння
  • Пон, 05/02/2024 - 16:06
Папа Франциск написав лист голові руху «Спільність і визволення», приурочений до 70-річчя заснування та початку заходів, приурочених до 20-ї річниці відходу до вічності засновника, закликаючи членів руху до щирої співпраці з тими, кому доручено провід, щоб оновити своє служіння для добра Церкви.

Єдність, слухняність, вірність харизмі, виправлення деяких непорозумінь, подолання «персоналістичних інтерпретацій, які, на жаль, досі зустрічаються», милосердя стосовно сьогоднішніх людей. Ось про що Папа просить і чого очікує від членів «Спільності та визволення», руху, який в 1954 році заснував італійський сященик Луїджі Джуссані і який сьогодні поширений в усьому світі. В останні роки рух пережив деякі зміни (внутрішні та в керівництві), які призвели до деяких проблем і поділів, про подолання яких Святіший Отець пише в листі на ім’я теперішнього очільника Давіде Проспері, якого він нещодавно приймав у Ватикані.

Подякувавши за згаданий візит, який відбувся 15 січня, під час якого керівник і духовний провідник доповіли про актуальний стан і життя руху, Папа зазначив, що радіє з приводу того, що вони «серйозно та з готовністю» взяли до уваги його побажання, висловлені під час аудієнції в жовтні 2022 року. «З нагоди відзначень, приурочених до народження для неба Слуги Божого монсеньйора Луїджі Джуссані та 70-ї річниці заснування Руху, мені особливо лежить на серці заохотити Вас і всіх прихильників дбати про єдність між вами: адже тільки вона, слідуючи за пастирями Церкви, зможе стати з бігом часу охоронцем плідності харизми, якою Святий Дух наділив отця Джуссані», – пише Святіший Отець.

Папа підкреслює, що для збереження харизми та належно пристосування її до вимог часу, в якому ми покликані свідчити віру в Христа, потрібно «переступити через персоналістичні інтерпретації, які, на жаль, досі зустрічаються, що несуть загрозу підтримки однобічного бачення харизми». З цього випливає заохочення й далі докладати зусилля для збереження «її цілісного бачення».

«Тому в цей вирішальний для вашої історії період після смерті засновника, я заохочую всіх членів руху триматися обраного шляху під проводом Церкви та з готовністю і відданістю співпрацювати з тими, хто покликаний очолювати рух. Тільки такий послух, постійно підтримуваний, може забезпечити дедалі багатший досвід християнського життя та оновлення вашої присутності у світі на благо всієї Церкви», – підсумовує Папа.