Папа Франциск: будьте готові піти незвіданими стежках євангелізації
  • Суб, 05/09/2015 - 22:13

Церква - «отчий дім», і тому вона повинна приймати всіх, «нікого не засуджуючи». Вона відкрита «для хороших і поганих», і всім у ній знайдеться місце. З такими словами Папа Франциск звернувся в суботу до Парафіяльних осередків євангелізації. Представники цього міжнародного руху, заснованого в 80-х роках італійським священиком П'єрджорджіо Періно, зустрілися з Папою в Залі Павла VI. Темою зустрічі стала «Радість Євангелія - ​​радість місіонерська». Спільнота покликана бути євхаристійною громадою, де переломлення хліба рівноцінно визнанню «реальної присутності Ісуса Христа посеред нас». Папа Франциск підкреслив, що Церква свідчить любов Бога до кожної людини, «в першу чергу до того, хто слабкий і самотній». Тому вона «приймає всіх, не засуджуючи нікого».

«Наш суддя - Господь, і коли тобі хочеться сказати слово осуду в чию-небудь адресу, закрий рот. Господь дав пораду: не судіть, і не судимі будете. Потрібно бути разом з людьми, в простоті приймаючи всіх».

Приймаючи всіх людей, ми «даємо відчути присутність Бога і братської любові».

«Євангелізація вимагає прийняття, близькості, оскільки це - одна з головних ознак єдності, яку ми покликані свідчити тому, що зустріли Христа в нашому житті».

Звертаючись до представників руху з Італії, Китаю, Бразилії, Нової Каледонії, Буркіна-Фасо, Папа знову закликав «відкритися», «вийти назовні», зробитися ближніми для всіх, бути насінням парафіяльного місіонерства.

«Прагнення до місіонерства означає насамперед слухання голосу Святого Духа, Який продовжує говорити до Своєї Церкви і спонукає її йти по стежках, іноді практично незвіданих, але вирішальних для євангелізації».

Папа Франциск пояснив, що вірність Слову Божому означає постійну готовність його слухати, не звертаючи увагу на втому або труднощі. Євангелізаційні осередки, зазначив Папа, допомагають парафіям «стати однією сім'єю», в якій зібрана «багата і різноманітна» традиція Церкви.

«Домашні зустрічі, на яких діляться радощами і очікуваннями, що живуть в кожному серці людини, - це справжній досвід євангелізації, дуже схожий на той, який переживала рання Церква».

Євхаристія, сказав Папа, - це серце євангелізації. Вона дозволяє побачити красу віри і відчути «безмежну любов». Святкуючи Євхаристію, ми свідчимо про те, що Церква - це отчий дім, де є місце для всіх.

«Церква - отчий дім, місце для всіх. Так говорить Ісус в Євангелії: Покличте хороших і поганих, - покличте всіх без винятку».