Папa Франциск і Тавадрос ІІ про "нетерпеливість" у шуканні єдності
  • Втр, 09/05/2023 - 17:01

Папа Франциск та коптський православний Патріарх Тавадрос ІІ написали передмову до книги, приготованої Дикастерією сприяння єдності між християнами, присвяченої розвиткові коптсько-католицького діалогу в контексті 50-річчя історичної зустрічі між Папою VI Павлом і Папою Шенудою ІІІ.

«Під час екуменічної подорожі іноді необхідно оглянутися назад. Спокушувані знеохоченням, ми потребуємо відновити надію, черпаючи з натхнення та запалу піонерів єдності, які ступили на цю дорогу перед нами. Ми також потребуємо скласти подяку Богові, пам’ятаючи про зроблені кроки та вже пройдений шлях, що іноді є набагато важливішими, ніж ми собі уявляємо», – читаємо в спільній передмові за підписом Папи Римського Франциска та Глави Коптської Православної Церкви Тавадроса ІІ, до книги «Католицька Церква та Коптська Православна Церква. П’ятдесятиріччя зустрічі між Папою Павлом і Папою Шенудою ІІІ».

Цю книгу, що побачить світ 10 травня 2023 р., в День коптсько-католицької дружби, приготувала Дикастерія сприяння єдності між християнами. Вона містить головні документи, що свідчать про наближення між двома Церквами, починаючи від Другого Ватиканського Собору. Автори передмови підкреслюють, що прямуючи до повного сопричастя, важливо завжди дивитися вперед, відчуваючи у наших серцях «здорову нетерпеливість» задля єдності, постійно запитуючи: «Який шлях ще залишилося здолати?». І щоб не зневіритися, потрібно з вдячним поглядом озиратися назад.

«Як плід наближення, що зростало, розпочавшись під час Другого Ватиканського Собору, зустріч у Римі наших блаженної пам’яті попередників, стала поворотним моментом у стосунках між нашими Церквами. Це була перша зустріч між Єпископом Риму та Папою Коптської Православної Церкви після Халкедонського Собору, й вона поклала край христологічній суперечці, що виникла після цього собору, завдяки підписанню знакової “Спільної христологічної декларації” 10 травня 1973 року», – пишуть теперішні першоієрархи, згадуючи і про подальші кроки, як створення спільної міжнародної богословської комісії, підписання Іваном Павлом ІІ та Шенудою ІІІ у 1979 році «Принципів щодо напрямних у пошукає єдності між Католицькою та Коптською Православною Церквами», візит Тавадроса ІІ до новообраного Папи Франциска 10 травня 2013 року, під час якого було встановлено «День коптсько-католицької дружби».

«Як можемо побачити, зустріч наших видатних попередників не перестає приносити плоди. Нехай же пам’ять про цю подію і те, що відбувалося після неї, залишається натхненням для нашої екуменічної подорожі, щоби відповісти на Христову молитву “щоб усі були одно” (Ів 17:21)! Нехай же братерська любов і дружба, що поєднують наші Церкви, і далі зростають, аж доки одного благословенного й жаданого дня ми не зможемо разом служити при одному вівтарі та причащатися з однієї чаші, “щоб світ увірував”!» – підсумовують Папа Франциск і Патріарх Тавадрос ІІ.