Папа Франциск: Погляд Ісуса здатний перемінити життя кожного з нас
  • Суб, 21/09/2013 - 20:36

Дозвольмо на те, щоб на нас поглянув Ісус, бо Його погляд здатний перемінити життя кожної людини. Над цим зосередився Папа Франциск під час проповіді, яку він виголосив на Службі Божій у ватиканській резиденції Святої Марти.

Цього дня Римо-Католицька Церква відзначала свято Святого Апостола Матея, зокрема, роздумуючи під час богослужінь, над покликанням цього апостола. Святіший Отець зазначив, що Спаситель подивився в очі Матеєві, якого усі вважали грішником, адже збирав податки для римських окупантів, при цьому особисто збагачуючись. Для Матея гроші були всім: життям та ідолом. Однак, після зустрічі з Ісусом, він відчув у своєму серці погляд Спасителя. «І той погляд його повністю переконав, змінив йому життя», – наголосив Єпископ Риму, додаючи, що тієї ж миті, коли Матей відчув погляд Месії, він піднявся і пішов за Ним. Погляд Учителя завжди підносить нас угору, він ніколи не принизить, не опустить вниз, а, навпаки, – запрошує піднятись і допомагає зростати, йти вперед, підбадьорює. І саме це дає сміливість для того, щоб слідувати за Христом.

Далі Вселенський Архиєрей підкреслив, що погляд Ісуса не є якимось магічним поглядом. Ісус не був спеціалістом з гіпнозу. Коли Христос дивився на когось, то особа відчувала цей погляд, немов би Спаситель називав її по-імені. Це погляд, що здатний перемінити життя кожної особи… Завдяки такому поглядові перемінилось також і життя святого Апостола Петра. Особливим є також останній погляд Месії на хресті, коли Він поглянув на Свою Матір та на Свого учня, якому поручив Марію, роблячи Її Матір’ю усіх християн, усієї Церкви. Потім поглянув і на доброго розбійника, змінюючи також і його життя. А після Свого воскресіння ще раз скерував свій погляд на Петра, запитуючи у нього: «Чи любиш ти Мене, Петре?» Святіший Отець заохотив слухачів своєї проповіді дозволити Ісусові дивитись на них…

Покликавши Матея, Ісус прийшов у його дім, де сів до столу з грішниками. Спаситель дивився на них і цей Його погляд підняв їх, привернув їм їхню гідність. «Погляд Ісуса завжди робить нас гідними, дає нам гідність – наголосив Понтифік, на закінчення додавши, що усі ми не раз відчули у житті цей погляд Ісуса, але й ще не раз опинимося перед цим надзвичайним поглядом. «І прямуймо вперед життям, з впевненістю у тому, що Він на нас дивиться». За словами Папи Франциска, Ісус чекає на нас, щоб дивитись на нас у вічності.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va