Папа Франциск закликав мафію до навернення
  • Суб, 22/03/2014 - 15:34

Прошу вас: змінити своє життя, навернутися і припинити робити зло – звернувся 21 березня ввечері Папа Франциск до людей, пов'язаних з мафією і злочинними справами.

У сусідній з Ватиканом парафії св. Григорія VII Папа взяв участь у молитовному чуванні. Воно відбулося напередодні дня пам'яті про жертви, що відзначається з 1996 року в Італії з ініціативи заснованого 1995 року о. Луїджі Чьотті товариства «Libera». У богослужінні взяли участь, зокрема, колишній генеральний секретар італійської єпископату, тепер єпископ Латина-Террачина-Сецце-Пріверно, Маріано Кроціата.

Святішого Отця привітав місцевий священик о. Паоло Маєлло OFM. Тоді Стефанія Грассо, родичка однієї із понад 900 жертв цієї злочинної організації, висловила сподівання, що боротьба з мафією і корупцією може бути ефективною і ситуація може змінитися.

Вітаючи Папу, о. Луїджі Чьотті зазначив, що в зустрічі бере участь лише невелика частина сімей жертв мафії. Він наголосив, що серед загиблих є 80 дітей, багато справедливих людей і хороших громадян. До цього треба додати жертв нещасних випадків на виробництві, в умовах експлуатації, з порушенням правил безпеки, жертв наркоманії, торгівлі людьми та проституції. Він висловив жаль, що не завжди люди Церкви могли протистояти цьому явищу, хоча у списку жертв мафії є також священнослужителі. Він наголосив на відважних виступах Пап – бл. Івана Павла II, Бенедикта XVI і Франциска.

Тоді представники сімей зачитали імена 842 осіб, які загинули від рук мафії за останні роки. При цьому наголосили, що не змогли довідатися імена всіх жертв. Після хвилини мовчання прочитали фрагмент з Євангелія від Матея 5,1-12, що розповідає про вісім блаженств.

У своїй промові Святіший Отець подякував за можливість взяти участь у цій зустрічі. Він висловив сподівання, що почуття відповідальності візьме верх над корупцією, щоб зцілити поведінку і соціальні відносини, додавши, що з серця може народитися справедливість. Він запевнив про своє повне єднання з учасниками чування як сьогодні, так і під час завтрашнього Дня пам'яті, що відбудеться в Латіні, поблизу Риму, а також про його молитву за жертв мафії та їхні сім’ї.

На закінчення Папа звернувся до відсутніх мафіозі з особистим закликом. «Змініть своє життя, наверніться, припиніть робити зло, ми молимося за вас. Я прошу вас про це на колінах, це для вашого ж добра, тому що життя, яке ви маєте зараз, не дає вам задоволення, радості, щастя. Влада, гроші, що у вас є сьогодні, так багато брудних справ із злочинів мафії, гроші та влада, забарвлені кров'ю – цього не візьмете зі собою в майбутнє життя. Наверніться, поки ще є час, щоб не опинитися в пеклі, що вас чекає, якщо будете жити так далі. Ви мали маму і тата, подумайте про них і заплачте», – закликав Папа Франциск.

Після цієї промови о. Чьотті передав Святішому Отцеві білий єпитрахиль, який використовував о. Джузеппе Діана, якого вбила мафія рівно 20 років тому. Папа одягнув його і дав усім присутнім апостольське благословення. Після служби він коротко порозмовляв з кількома присутніми священнослужителями і мирянами, родичами жертв мафії.

Засноване о. Чьотті товариство «Libera» поєднує близько 1300 італійських організації, що борються з мафією, такою як «Cosa Nostra» на Сицилії, «'Ndrangheta» в Калабрії та «Каморра» в Кампанії.

За матеріалами: wiara.pl