Папа Франциск: жорстокість не закінчилась в Аушвіц
  • Суб, 30/07/2016 - 10:35

Вечірня промова Папи з вікна на Францисканській. Вже стало традицією, що Папа виходить до людей раніше. Вже стало традицією, що Папа говорить те, що його торкнулося протягом дня, що лежить на серці.

Ми закінчили цей день Хресною дорогою. Це є біль, страждання і смерть Христа за нас всіх. Ми бачили стржадаючого Христа. Цей Христос страждає і сьогодні. Скільки страждає хворих, втягнутих у війну, безпритульних, голодних, тих, хто має сумніви у житті, які не досвідчують радості від спасіння або обтяжені гріхом.

Після обіду я відвідав дитячу лікарню. Там також страждає Ісус. Завжди мені приходить на думку запитання: чому діти страждають? Це є таємниця. Немає відповіді на це запитання.

Сьогодні вранці було інше страждання. Я був в Аушвіц-Біркенау, щоб згадати те страждання, що було 70 років тому. Скільки страждання, жорстокості. Чи це можливо, що ми - люди, створені на образ Бога, здатні на такі речі? Так, це сталося.

Але я не хочу вас засмучувати однак мушу сказати правду. Жорстокість не закінчилась в Аушвіц, Біркенау. Також сьогодні люди зазнають тортур, в'язнів катують, аби вони говорили. Це страшно. Сьогодні є чоловіки і жінки - вязні у переповнених тюрмах. І вибачте, вони живуть як тварини. Так, ми бачили цю жорстокість 70 років тому. Ми бачили як були повішані, розстріляні, замордовані в газових камерах люди. Але сьогодні там, де є війна вдібувється те саме. У цю реальність прийшов Ісус, аби взяти її на свої плечі. Він просить нас про молитву. Молімося за усіх тих, хто в світі є сьогодні Ісусом. За голодних, спраглих, кого мучать сумніви, самотніх, хто несе тягар сумнівів і провин. Вони страждають. Молімося за всіх хворих дітей, які несуть хрест хвороби. Молімося за всіх, кого піддають тортурам, за в'язнів, які як тварини перебувають у переповнених камерах.

Реальністю є також те, що Ісус взяв на свої плечі все це, також наш гріх. Ми всіє є грішниками, всі несемо тягар наших гріхів. Але Він нас любить. Тому ми - як грішники, але і Божі діти. Тож всі разом молімося за тих, хто сьогодні страждає у цілому світі. Через зло. А коли є сльози - дитина шукає маму. Ми також маємо Маму. Тож молімося до Неї (молитва "Радуйся, Маріє"). Добраніч. Моліться за мене. Завтра знову зустрінемось і продовжимо цей прекрасний Світовий день молоді.