Папа: Христове Різдво об’єднує різні голоси, щоб звіщати радісну звістку
  • Суб, 16/12/2023 - 13:43
Зустрічаючись із учасниками Різдвяного концерту у Римі, Святіший Отець наголосив на багатоманітному оспівуванні унікальної події народження Христа.

У суботу, 16 грудня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції артистів, що прибули для участі в традиційному Різдвяному концерті, який цього дня відбудеться в концертному залі Риму «Auditorium della Concilazione» та має благодійний характер. Цьогоріч кошти виручені за квитки, а також зібрані під час трансляції концерту в різдвяний вечір, спрямуються для створення притулку, надання медичної допомоги, психосоціальної підтримки та освіти 180 неповнолітнім дівчатам у республіці Сьєрра-Леоне, що у Західній Африці, які зазнали сексуальної експлуатації або були залучені до проституції.

Різдво, яке збагачує культуру

«Народна пісня є невід'ємною частиною культур. З найдавніших часів люди передавали казки та молитви у пісенній формі», – сказав на початку вітального слова Святіший Отець, додаючи, що Різдво є мабуть найбагатшим на народні пісні святом. За його словами, учасники Різдвяного концерту є в певному сенсі частиною цієї культури, адже привносять у відомі різдвяні мелодії свою оригінальність. «І це прекрасно: існує давня і завжди нова звістка про народження Ісуса, Спасителя, і лунають різні голоси з різних куточків світу, які об'єднуються, щоб ця звістка прозвучала», – зауважив Папа.

 

Багатство вираження вістки Євангелія

За словами Святішого Отця, відтворення різдвяних творів в різних культурах, різними стилями й мовами показує, що різдвяне Євангеліє є єдиним, але його неможливо проспівати однаково. Натомість тенденція технократичної моделі є протилежною, «вона спрямована на однорідність, стандартизацію» та не є мистецтвом, яке випливає із серця. «Ми знаємо, на жаль, що Різдво також є жертвою цієї комерційної та споживацької моделі. Але нехай колядки принаймні збережуть цю поезію і спонтанність, яка дає їм так багато життя. Допоможіть нам захистити їх від цього зловживання», – заохотив Папа Франциск.