Папа: кожна безпритульна дитина - це крик, висхідний до Бога
  • Птн, 18/09/2015 - 15:18

Безпритульні діти і жінки вулиць - це не безлика маса, а чада Божі з такими ж, як у нас, правами, - підкреслив Папа Франциск під час аудієнції для учасників Міжнародного симпозіуму на тему «вуличного пастирства». Це пастирське служіння присвячено дітям і жінкам, які з різних причин змушені жити на вулиці і там заробляти собі на життя. Організатором форуму виступила Папська рада з пастирського піклування мігрантів і подорожуючих. Аудієнція відбулася 17 вересня в Клементійській залі Апостольського палацу.
Папа засудив торгівлю людьми та корупцію - явища, які посилюють злочини і несправедливість по відношенню до найбільш вразливих членів суспільства, і закликав захищати гідність жінок і дітей, змушених жити на вулиці.

Привітавши учасників симпозіуму і подякувавши їм за служіння бездомним дітям, жінкам та їх сім'ям, Папа закликав продовжувати цю працю з надією на Бога і з апостольським завзяттям. Святіший Отець зазначив, що причини явищ, з якими стикаються у своєму служінні учасники симпозіуму, найчастіше викликані байдужістю оточуючих, бідністю, насильством у сім'ї та суспільстві, торгівлею людьми.

До цього слід додати розлучення і народження дітей поза шлюбом; дуже часто жінки і діти опиняються на вулиці: «Вуличні діти та жінки - це не безлика маса: всі вони є людськими істотами, зі своїм ім'ям і особою, з ідентичністю, яку дарував Бог кожному з них. Вони так само як ми є Божими чадами, з такими ж правами», - підкреслив Папа Франциск.

«Жодна дитина не хоче жити на вулиці, - сказав далі Святіший Отець. - На жаль, навіть у нашому сучасному і глобалізованому світі у багатьох дітей крадуть їх дитинство, права, майбутнє. Відсутність правового захисту та належних структур тільки посилює їх стан позбавлення: вони не мають справжньої сім'ї, доступу до освіти і медичного обслуговування. Кожна залишена або вимушена жити на вулиці дитина, яка стала здобиччю кримінальних організацій, - це крик, що возноситься до Бога, який сотворив чоловіка і жінку за Своїм образом і подобою; це крик звинувачення проти соціальної системи, яку ми десятиліттями критикуємо, але не робимо нічого, щоб змінити її відповідно до критеріїв справедливості», - констатував Святіший Отець.
Папа висловив занепокоєння у зв'язку зі зростаючою кількістю дівчат і молодих жінок, які «змушені на вулиці заробляти собі на життя, продаючи своє тіло, стаючи жертвами експлуатації кримінальних угруповань, а іноді навіть своїх родичів і близьких»:

«Це - ганебна реальність нашого суспільства, яке пишається своєю сучасністю і досягненням високих рівнів культури та розвитку, - підкреслив Святіший Отець. - Широко поширена корупція і прагнення до прибутку за всяку ціну позбавляють невинних і найуразливіших можливості гідного життя, збільшують злочинність торгівлі людьми та інші несправедливості ... Ніхто не повинен залишатися бездіяльним перед лицем гострої необхідності захистити гідність жінки, що підривається культурними та економічними чинниками!», - підкреслив Папа Франциск і закликав відстоювати і захищати гідність вуличних дітей і жінок, пам'ятаючи про «переважаючу любов Бога Отця до найслабкіших і знедолених»:

«Церква не може мовчати, церковні структури не можуть закривати очі на згубну реальність безпритульних дітей і вуличних жінок. Християнські громади в різних країнах повинні сприяти усуненню причин, які змушують дитину або жінку жити на вулиці або заробляти там собі на життя. Ми не можемо перестати нести всім, і особливо найслабшим і знедоленим, доброту і ніжність милосердного Бога. Милосердя - це вище вираження, з яким Бог виходить нам назустріч», - закінчив Святіший Отець.