Папа: ми недостатньо прислухалися до голосу жінок у Церкві
  • Птн, 09/02/2024 - 11:42
У передмові до книги «Демаскулінізація Церкви? Критичне зіставлення “начал” згідно з Гансом Урсом фон Бальтазаром» Святший Отець наголосив, що Церква – це сопричастя чоловіків і жінок, які поділяють одну віру і одну гідність хрещення.

Папа Франциск написав передмову до книги «Демаскулінізація Церкви? Критичне зіставлення “начал” згідно з Гансом Урсом фон Бальтазаром», що цими днями з’явилася на полицях книгарень. У виданні зібрані виступи трьох богословів – салезіянської черниці Лінди Почер, Лучії Вантіні та священика Луки Кастільйоні, що були запрошені доповідати під час засідань Ради кардиналів, присвячених роздумам про роль жінки в Церкві.

Жінки становлять ідентичність Церкви

Святіший Отець зазначає, що «присутність і внесок жінок у життя та зростання церковних спільнот через молитву, роздумування та діяльність – це реальність, яка завжди збагачувала Церкву, – вони становлять її ідентичність». Він пише, що під час підготовки та проведення Синоду усвідомлено, що «ми недостатньо прислухалися до голосу жінок у Церкві і що Церква ще багато чого повинна навчитися від них».

«Ми повинні слухати один одного, щоб “демаскулінізувати” Церкву, адже Церква – це сопричастя чоловіків і жінок, які поділяють одну віру і одну гідність хрещення, – наголошує він. Єпископ Риму підкреслює, що «слухаючи жінок, ми, чоловіки, слухаємо когось, хто бачить реальність під іншим кутом зору, і це спонукає нас переглянути наші плани, наші пріоритети». Папа визнає, що чоловіки іноді бувають розгубленими. «Іноді те, що ми чуємо, настільки нове, настільки відрізняється від нашого способу мислення і бачення, що це видається абсурдним, і ми відчуваємо себе наляканими. Але ця розгубленість є здоровою, вона спонукає нас зростати», – зазначає він.

Плекати взаємність і співпрацю

Святіший Отець зазначає, що «потрібні терпеливість, взаємоповага, вміння слухати і відкритість, щоб по-справжньому вчитися один від одного і рухатися вперед як один Божий люд, багатий на відмінності, але який прямує разом».

«Саме тому я хотів попросити жінку, богослова, представити Раді Кардиналів роздумування про присутність і роль жінки в Церкві. Відправною точкою цього шляху є роздуми Ганса Урса фон Бальтазара про Марійний і Петровий начала в Церкві, роздуми, які надихали навчання останніх понтифікатів у намаганнях зрозуміти і оцінити різноманітну присутність чоловіків і жінок у Церкві», – веде далі Святіший Отець. Він закликає молитися до Святого Духа, «щоб усвідомлення взаємності і практика співпраці між чоловіками і жінками зростали».

Не втомлюватися йти разом

Папа висловив радість, «що завдяки цій публікації роздуми, які Лучія Вантіні, Лука Кастільйоні та Лінда Почер запропонували Раді Кардиналів, можуть бути доступними для тих, хто бажає взяти участь у синодальному діалозі та поглибити тему церковних взаємин між чоловіками та жінками». Ці роздуми, за його словами, «мають тенденцію відкривати, а не закривати; які спонукають до роздумів, запрошують до пошуку, допомагають молитися».

Папа запрошує, щоб на цьому етапі синодального процесу «ми не втомлювалися йти разом», що дозволить «бути живим тілом Воскреслого Христа», «виходячи назустріч нашим братам і сестрам, без страху, на вулицях світу».