Папа на завершення року: Зосередити погляд на знаках надії
  • Чтв, 31/12/2015 - 20:01

«Оживлення у пам’яті днів року, що минає, може відбутися або як згадка про факти і події, які наводять хвилини радості чи болю, або ж намагаючись зрозуміти, чи ми відчували присутність Бога, Який все оновлює та підтримує Своєю допомогою», – сказав Папа Франциск під час подячного богослуження з нагоди завершення цивільного року, яке він очолив у четвер, 31 грудня, в базиліці Святого Петра у Ватикані.

Під час проповіді Святіший Отець роздумував над подячною піснею «Te Deum», підкреслюючи значущість такого літургійного зібрання для того, аби «прославити Господа Бога наприкінці року», користуючись літургійним твором, слова якого «вже від четвертого століття супроводжують молитву в найважливіших моментах земного паломництва» Церкви. Мова йде про «радість вдячності», яка променіє з нашої молитви, розпізнаючи «сповнену любові присутність Господа Бога в подіях нашої історії».

«Але як це часто трапляється, – зауважив проповідник, – ми відчуваємо, що на молитві не вистачає лише нашого голосу. Вона потребує підсилення з боку всього Божого люду, який одноголосно підносить свою подячну пісню». І саме тому у подячній пісні «Te Deum» просимо допомоги ангелів, пророків та всього творіння, аби прославити Господа, пригадуючи всю історію спасіння, де «завдяки таємничому Божому задумові знаходять місце та підсумок різні події нашого життя, які трапилися під час року, що минає».

За словами Папи, ми покликані задуматися над тим, чи «події світу здійснювалися згідно з Божою волею» чи може ми «більше прислухалися до людських проектів», які часто переобтяжені «приватними інтересам, ненаситною жадобою влади та необґрунтованим насильством». І хоч чимало днів року, що минає «були позначені насильством, смертю й невимовними стражданнями невинних», ми повинні «зосередити свій погляд на знаках, які Бог нам подавав, щоб доторкнутися до сили Його милосердної любові». «Ці знаки любові не повинні і не можуть були притемнені нахабством зла. Добро завжди перемагає, – наголосив Святіший Отець, – навіть і тоді, коли в якийсь момент може здаватися слабким і прихованим».

«Нашому містові Римові не є чужими ці умови всього світу, – підсумував його Єпископ. – Я хотів би, щоби всіх його мешканців досягло щире запрошення переступити через труднощі теперішньої миті. Нехай же старання про відновлення фундаментальних цінностей служіння, чесності та солідарності допоможе подолати великі непевності, що були домінуючими протягом цього року, свідчачи про незначне дбання про спільне добро», – побажав Папа, додавши: «Нехай ніколи не забракне позитивного християнського свідчення».

Після вечірні, яка завершиться Євхаристійною адорацією, подячною піснею «Тебе, Бога, хвалимо» й благословенням Найсвятішими Тайнами, Папа Франциск вийде на площу Святого Петра, аби помолитися перед встановленим на ній вертепом.