Папа: освіта – це право, з якого ніхто не повинен бути виключеним
  • Втр, 27/02/2024 - 08:55

Папа Франциск написав послання учасникам конгресу на тему освіти, який організував іспанський єпископат. У ньому він наголошує на тому, що виховання – це акт надії та внесок в оновлення суспільства.

 

Освіта – це «хорова праця», яка завжди вимагає співпраці та налагодження мереж. Із закликом не старатися діяти самостійно та уникати самореферентності Папа Франциск через послання звернувся до учасників конгресу «Церква в освіті: присутність та зобов'язання», який організувала Комісія в справах освіти та культури Іспанської Єпископської Конференції. Зустріч, в якій взяли участь близько 1200 осіб, завершилася в Мадриді в суботу, 24 лютого 2024 року.

У посланні, датованому 20 лютого і опублікованому наприкінці тижня на сайті єпископату, Святіший Отець підкреслює, що освіта «неможлива без ставки на свободу, відкриваючи шлях до соціальної дружби і культури зустрічі». Справді, ознакою католицької освіти у всіх сферах є «справжня гуманізація, гуманізація, яка народжується з віри і породжує культуру», адже Христос, підкреслює Папа, «завжди живе в наших домівках, розмовляє нашою мовою, супроводжує наші сім'ї і наш народ».

Освіта, йдеться далі в посланні, – це передусім «акт довіри до людини, яка стоїть перед нами, до горизонту її життя, до її можливостей змінитися і зробити свій внесок в оновлення суспільства». У цьому сенсі кожен має право на освіту і «ніхто не повинен бути виключеним». З цього випливає згадка про багатьох дітей і молодь, що «в різних частинах світу не мають доступу до освіти», страждаючи «від утисків, війни та насильства».

Святіший Отець висловлює задоволення з приводу того, що Іберійська Церква усвідомлює нагальність освіти. «Трудіться, – пише він, – для ваших потреб в Іспанії, ні про кого не забуваючи. Будьте чутливими до нових форм виключення, які породжує культура відкидання мов непотребу». І, додає Папа, «ніколи не втрачайте з поля зору той факт, що будування взаємин справедливості між народами, здатність до солідарності з потребуючими та дбання про спільний дім перейдуть через серця, розум та руки тих, хто сьогодні навчається». Наступник святого Петра висловив вдячність за те, що іспанська церковна спільнота дивиться на свою освітню місію «у всій її повноті». А тому складає особливу подяку всім освітянам, діячам та поборникам освіти. І хоч вони «іноді виснажені та сьогодні не достатньо цінуються», їхня місія, запевняє Папа, «дорога Богові та дуже важлива для ближніх».

Папа заохочує і надалі роздумувати та разом прямувати вперед, цінуючи ідентичність та віру. На завершення він благословляє сім'ї, на яких лежить обов’язок виховувати своїх дітей, та «всіх тих, хто присвячує себе освітній місії», заохочуючи їх бути «ремісниками миру».