Папа: пам’ять про дітей, загиблих через війну, спонукає нас бути світлом для світу
  • Птн, 15/12/2023 - 16:39

Зустрічаючись з наймолодшими членами церковного руху «Католицька акція» з нагоди традиційного обміну побажаннями, Папа Франциск згадав про дітей, які загинули через війну, також і в Україні, наголошуючи на тому, що пам’ять про них ставить перед нами особливе завдання.

 

Яскраві жовті зірки як пам’ять про ровесників, які загинули через війни, що тривають у різних частинах світу. Із таким символом цього року до Папи Франциска завітали члени Дитячої Католицької Акції, щоб згідно зі звичаєм, який відтворюється в грудні кожного року, скласти йому різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого відділів цієї організації. Приймаючи їх у п’ятницю, 15 грудня 2023 р., Святіший Отець, промовляючи експромтом, подякував їм за ентузіазм, заохочуючи не втрачати його, та віддавши приготовану промову в письмовій формі, особисто привітався з кожним із них.

Світ потребує братньої любові

Своїми роздуми, які були вручені, Папа розпочинає із того, що Різдво нагадує нам про те, що «Бог нас любить і хоче бути з нами». Саме тому Ісус народився, став немовлям, жив у сім’ї та й надалі «перебуває поруч і всередині кожного з нас», бо «любить нас, є нашим другом». «Це чудовий дар. І він приносить з собою ще один: що ми теж можемо любити один одного як брати і сестри. Як же нам цього сьогодні бракує! Так багато народів, так багато дітей страждають від війни!» – наголошує Святіший Отець.

Стати світлом для світу

Саме а цьому світлі Наступник святого Петра звертає увагу на те, що гості принесли зірки, що символізують дітей, що загинули через бойові дії, «а тепер як малі світелка дивляться на нас згори». Папа згадує про тисячі дітей, загиблих в Україні, в Газі, в Ємені. «Пам'ять про них заохочує нас, у свою чергу, бути світлом для світу, щоб доторкнутися до сердець багатьох людей, особливо тих, хто може зупинити вихор насильства. Любити Бога і любити один одного: тільки так світ віднайде світло та мир, яких він потребує, як співали ангели у Вифлеємі», – підкреслює Святіший Отець.

В пошані до спільного дому

Врешті, крім любові до Бога та до ближніх Папа вказує на ще одну любов – любов до створіння. У цьому контексті він прокоментував гасло цьогорічної педагогічної програми Дитячої Католицької Акції Італії, що звучить: «Це твій дім!». «Воно допомагає зрозуміти, що Бог закликає нас розпізнавати і шанувати красу, яка нас оточує, в природі і в людях, і, таким чином, зростати в спільності і братерстві. Пройдіть цей шлях із завзяттям: він також містить послання надії», – заохочує Наступник святого Петра.