Папа: поважати багатство корінних народів
  • Чтв, 14/03/2024 - 14:07

Звертаючись до учасників семінару про поєднання знань корінних народів та науки, Святіший Отець наголосив на багатстві різноманітності, яка сприяє цілісному розвитку людства.

 

У четвер, 14 березня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників семінару «Знання корінних народів і наука. Поєднання знань і науки щодо уразливості та рішень для забезпечення стійкості», який організували Папська академія наук та Папська академія соціальних наук. У своєму слові, яке він через застуду доручив прочитати отцеві П’єрлуїджі Джіролі з Державного Секретаріату, Святіший Отець зосередився на важливості мудрості корінних народів та сприяння цілісному і сталому людському розвитку.

Багатство сім’ї народів

Папа Франциск зазначає, що даний навчальний семінар є певного роду закликом до урядів і міжнародних організацій визнати і поважати багатство різноманітності у великій людській родині. «У тканині людства існують різні культури, традиції, духовності та мови, які потребують захисту, оскільки їх втрата означатиме для всіх нас збіднення знань, ідентичності та пам'яті. Ось чому необхідно, щоб науково-дослідницькі проекти, а отже й інвестиції, дедалі більше орієнтувалися на сприяння людському братерству, справедливості і миру, щоб ресурси могли бути скоординовано розподілені для реагування на нагальні виклики, що впливають на спільний дім і сім'ю народів», – зауважує Святіший Отець.

Цілісний підхід для вирішення спільних питань

За словами Папи, для досягнення сталого і цілісного розвитку, необхідний відкритий діалог між «спільнотами народної мудрості та науковими спільнотами», що може вирішити важливі питання, пов’язані із зміною клімату, голодом, біорізноманіттям, «у більш цілісний та ефективніший спосіб». «Бог, Творець і Отець усіх людей і всього сущого, закликає нас сьогодні жити і свідчити про наше покликання до загальнолюдського братерства, свободи, справедливості, діалогу, взаємної зустрічі, любові та миру, уникаючи розпалювання ненависті, образ, поділів, насильства і війни», – звертається Папа Франциск.