Папа працівникам медіа: формувати людей, здатних до здорових взаємин
  • Чтв, 23/11/2023 - 12:52
Зустрічаючись із представниками чотирьох Італійських об’єднань у сфері преси, телебачення, радіо та інформаційних технологій, Святіший Отець наголосив на необхідності формувати бачення, яке не дозволить особі деформувати себе крикливими словами чи сенсаціями.

У четвер, 23 листопада 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції делегацію Італійської федерації католицьких тижневиків, Італійської спілки періодичної преси, асоціацій «Corallo» та «Aiart- громадяни медіа». У своєму слові Святіший Отець зосередився на кількох шляхах у контексті сьогоднішніх «комунікаційних магістралей».

Євангельський підхід у формації

На початку Папа Франциск висловив присутнім вдячність за їхню працю у світі комунікацій. «Ви працюєте з пресою, телебаченням, радіо та новими технологіями, прикладаючи зусилля навчати читачів і користувачів про медіа», – сказав він. За його словами, комунікація полягає в тому, щоб «об’єднувати, плести нитки сопричастя, будувати мости, не зводячи стін».

Відтак він зосередився на першому шляху у сфері комунікації – на формації, роздумуючи, як навчати молоде покоління, дедалі більш занурене у цифровий контекст. «Існує євангельський уривок, який може надихнути на правильний підхід, коли Ісус каже нам бути розсудливими, як змії, і простими, як голубки (пор. Мт 10,16). Розсудливість і простота – це два основні освітні компоненти, які допомагають орієнтуватися в сьогоднішній складності, особливо в інтернеті, де необхідно не бути наївним – не бути довірливим – і, в той же час, не піддаватися спокусі посіяти гнів і ненависть. Розсудливість, прожита з простотою, є тією чеснотою, яка допомагає бачити далеко вперед, яка спонукає діяти з передбачливістю», – зауважив Наступник апостола Петра.

 

Формувати розсудливість, виховуючи повагу до іншого

За словами Папи, немає спеціальних навчальних курсів, щоб здобути розсудливість, адже вона практикується у житті та, «прожита з простотою розуму, завжди допомагає нам бути далекоглядними». «Католицькі тижневики приносять цей мудрий погляд у домівки людей: вони не просто дають миттєві новини, які легко “згоряють”, але передають людське бачення, християнське бачення, спрямоване на формування умів і сердець, щоб вони не дозволяли деформувати себе крикливими словами чи новинами, які, переходячи з хворобливою допитливістю від чорного до рожевого [“рожевою пресою” в Італії позначають світську хроніку – ред.], нехтують ясністю білого», – наголосив Святіший Отець. Він закликав сприяти «екології спілкування», нагадуючи простим і зрозумілим стилем, що за новинами і сенсаціями завжди знаходяться почуття, історії, живі люди, яких треба поважати, як своїх рідних. Таким чином, у сфері комунікації необхідно «формувати людей, здатних до здорових стосунків». Комунікувати – це формувати людину. Комунікувати означає формувати суспільство», – підкреслив Папа Франциск.

Захистити від спокус провокаційної комунікації

«У цифровій комунікації хочеться показати все, і кожна людина стає об'єктом поглядів, які нишпорять, оголюють і розголошують, часто анонімно. Повага до іншого руйнується, і таким чином, в той самий час, коли я зачіпаю його, ігнорую і тримаю його на відстані, я без жодного сорому можу вторгнутися в його життя аж до крайності», – вів далі Святіший Отець, говорячи про шлях захисту. На цьому шляху необхідно просувати інструменти, які захищають всіх, особливо найслабших, неповнолітніх, людей похилого віку та осіб з інвалідністю, щоб оборонити їх від «настирливості цифрових технологій і спокус провокаційної та полемічної комунікації». «Ваші реалії, задіяні в цьому секторі, можуть сприяти зростанню захищеного медіа-громадянства, підтримці твердинь інформаційної свободи та підвищенню громадянської свідомості, щоб права та обов'язки були визнані і в цій сфері. Це питання комунікативної демократії», – зауважив Папа Франциск.

 

Передавати Євангелія та цінності

Говорячи про третій шлях – шлях свідчення, Святіший Отець пригадав особу блаженного Карла Акутіса. «Він дуже добре знав, що ці механізми комунікації, реклами і соціальних мереж можуть бути використані для того, щоб зробити нас сонними суб'єктами, залежними від споживання і новинок, які ми можемо купити, одержимими дозвіллям, закритими в негативі. Він, однак, знав, як використовувати нові комунікаційні технології, щоб передавати Євангеліє, передавати цінності і красу», – сказав Папа, додаючи, що цей юнак став свідком комунікації, не потрапивши у її пастку. Отож, свідчення – це пророцтво і творчість, «яка звільняє і спонукає засукати рукава, вийти із зони комфорту і піти на ризик». Таким чином, вірність Євангелію постулює здатність «ризикувати заради добра і прямувати проти течії». «Але це можна зробити переконливо лише тоді, коли ти сам є свідком того, про що говориш», – зауважив Святіший Отець, побажавши на завершення, щоб святий Франциск Сальський і блаженний Карло Акутіс супроводжували працівників медіа на дорогах формування, захисту і свідчення.