Папа прийняв рішення про канонізацію Мами Антули та призначив дату
  • Суб, 16/12/2023 - 19:42

Блаженна Марія Антонія від святого Йосифа буде проголошена святою в річницю появи Пречистої Діви Марії в Люрді.

Дикастерія у справах визнання святих інформує про те, що, проконсультувавшись із членами Колегії Кардиналів, Святіший Отець вирішив провести канонізацію блаженної Марії Антонії від святого Йосифа, засновниці реколекційного дому в Буенос-Айресі, в миру Антонії де Пас-і-Фіґура, яка народилася в Сантьяґо-дель-Естеро у 1730 році, а померла 7 березня 1799 року в Буенос-Айресі. Як повідомлялося раніше, 24 жовтня 2023 р. Папа Франциск затвердив для проголошення декрет цієї дикастерії про визнання чуда за заступництвом блаженної, чим відкрив шлях до проголошення її святою.

У комюніке, поширеному 16 грудня 2023 р., зазначається, що Святіший Отець також постановив, що обряд канонізації буде проведений у неділю, 11 лютого 2024 року, в день спомину Пречистої Діви Марії, що об’явилася в Люрді.

Життєвий шлях майбутньої святої

Марія Антонія де Пас-і-Фіґура народилася в аргентинському місті Сантьяґо-дель-Естеро у 1730 році. Була близькою до місіонерів-єзуїтів та разом з ними організовувала духовні вправи згідно з духовністю святого Ігнатія Лойоли. Вона згуртувала дівчат, які вели спільнотне життя, разом молилися та чинили діла милосердя, як також допомагали священикам Товариства Ісусового в душпастирсті. Коли 1767 року єзуїтів було прогнано з Аргентини та всієї Латинської Америки, вона присвятила своє життя поширенню духовних вправ. Беручи з собою лише дерев’яний хрест, як символ поміркованості та любові до Христа, Мама Антула, так її називали, що є скороченням від імені Антонія, проходила від міста до міста аргентинської півночі, організовуючи духовні вправи в ігнатіянському дусі. На початку 1779 року, в супроводі своїх помічниць, вона вирішила податися до столиці Буенос-Айреса. Там 1780 року був заснований перший Дім духовних вправ, який існує й до сьогодні. Вичерпана наполегливою працею, 7 березня 1799 року Мама Антула відійшла до вічності.