Папа про секрет простої, але чудотворної молитви
  • Чтв, 16/01/2020 - 16:56

Над простою та чудотворною молитвою, записаною в Євангелії від Святого апостола Марка, запропонував призадуматись Єпископ Риму у проповіді під час ранкової Святої Меси у «Домі святої Марти» 16 січня 2020 року.

«Якщо хочеш, то можеш мене очистити!» (Мк. 1, 40), – ця коротка молитва хворого на проказу чоловіка, який, впавши на коліна перед Ісусом, благав у Нього допомоги, стала лейтмотивом проповіді Папи Франциска під час Святої Меси, яку він очолив у «Домі святої Марти» у Ватикані у четвер, 16 січня 2020 року.

Як підкреслив Святіший Отець, це благання прокаженого є прикладом короткої, але щирої молитви, виявом довіри до Господа. Це благання, що виходить із серця хворого чоловіка, розчулює Ісуса, вчиняє Його співчутливим, готовим взяти на Себе біль людини, яка страждає, щоб в ім’я Божої любові звільнити її від терпінь.

Справжній виклик

Як зазначив Глава Католицької Церкви, прокажений чоловік з євангельського уривку просить в Ісуса оздоровлення словами «якщо хочеш». Ці слова притягають увагу Спасителя, адже вони є виявом довіри до Ісуса хворої людини, бо у них звучить переконання, впевненість у тому, що Христос таки може це зробити. На переконання проповідника, чоловік наважився на ці слова, бо бачив вчинки Вчителя, був свідком того, як Ісус співчував потребуючим і хворим людям, а тому й робив чуда.

«Співчуття залучає, воно виходить від серця і залучає та спонукає щось робити. Співчуття – це страждати “з”, взяти на себе страждання іншого, щоб допомогти йому, зцілити його. І такою була місія Ісуса. Він не прийшов проповідувати закон, а потім відійшов. Ісус прийшов у співчутті, тобто, щоб страждати разом із нами і за нас та віддавати Своє життя. Любов Ісуса є настільки великою, що співчуття привело Його аж до хреста, аби віддати життя», – мовив Єпископ Риму.

Ісус не вмиває рук, але залишається поруч із нами

Вселенський Архієрей закликає повторювати ту молитву прокаженого, переконуючи в тому, що Христос здатний залучитись у наші страждання, у наші проблеми. Власне для цього й Він прийшов у цей світ. Він не вмиває Своїх рук перед нашими труднощами та терпіннями, не проголошує три-чотири проповіді і відходить, але залишається з нами назавжди. «Господи, якщо хочеш, то можеш мене зцілити, якщо хочеш, то можеш мені пробачити, якщо хочеш, то можеш мені допомогти», – цю коротку молитву Папа Франциск подав, як приклад благання, яке ми не повинні втомлюватись в глибині нашого серця щоденно підносити до небес.

Чудотворна молитва

Прокажений, завдяки своїй простій і чудотворній молитві, зумів випросити зцілення. Причиною тієї благодаті стало співчуття Ісуса, Який нас любить навіть тоді, коли ми перебуваємо у гріхах. «Він не соромиться нас», – запевнив Глава Католицької Церкви, пригадуючи, що Спаситель прийшов у цей світ саме для того, щоб принести прощення грішним, щоб спасти те, що загинуло. Чим більшим є наш гріх, тим ближче до нас є Господь, адже Він прийшов на землю задля нас, грішників.