Папа: Різдвяний вертеп виявляє нам таємницю Бога, Який став дитиною
  • Суб, 16/12/2023 - 19:04
Зустрічаючись з акторами «живого вертепу», які з’їхалися з усієї Італії, Святіший Отець пригадав про ювілейну річницю від створення першого вертепу, звернувши свою думку на Святу Землю, яка перебуває у стані війни.

У суботу, 16 грудня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції персонажів «живого вертепу», які ввечері цього дня пройдуть процесійною ходою вулицями Рима з акомпанементом прапороносців, барабанщиків та музикантів, прибувши до Папської базиліки Santa Maria Maggiore, біля якої відбудеться Різдвяна вистава, що завершиться Євхаристійним богослужінням у храмі. Такий захід організовано вдруге, і цьогоріч він зібрав понад 1500 персонажів, що відтворюють атмосферу середньовічного періоду.

 

Зчудування перед таємницею народження Христа

На початку вітального слова Святіший Отець зазначив, що в базиліці Santa Maria Maggiore зберігаються ясла Ісуса та скульптурна група авторства Арнольфо ді Камбіо, створена на замовлення Папи Миколи IV, яка вважається першим вертепом в історії мистецтва. У цьому контексті він пригадав про 800-ліття від створення святим Франциском першого живого вертепу. «Франциск хотів зобразити народження Ісуса наживо, щоб викликати у ченців і людей зворушення, ніжність перед таємницею Бога, народженого від Марії в стайні і покладеного в яслах. Він хотів надати конкретності зображеному: не картини, не статуї, а люди у плоті, щоб виділялася реальність втілення», – сказав Наступник апостола Петра, наголошуючи на зачудуванні перед таємницею Бога, Який став дитиною.

Солідарність зі Святою Землею

Відтак Папа Франциск звернув свою думку на сучасний Вифлеєм та Святу Землю. «Ми знаємо, якою є ситуація через війну, що є наслідком конфлікту, який триває десятиліттями. Тому ваш виступ повинен бути прожитий в солідарності з цими братами і сестрами, які дуже страждають. Для них це Різдво обіцяє бути Різдвом болю, жалоби, без паломників, без святкувань. Ми не хочемо залишати їх на самоті», – наголосив Святіший Отець, закликаючи до близькості з ними через молитву та конкретну допомогу.