Папа спільноті лікарні «Bambino Gesù»: плекати цінності безкорисливості
  • Пон, 18/03/2024 - 13:14
Приймаючи на аудієнції спільноту Ватиканської педіатричної лікарні, Папа заохотив присутніх медиків пропонувати своїм пацієнтам професійність, приділяючи особливу увагу найуразливішим.

В суботу, 16 березня 2024 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції спільноту римської педіатричної лікарні Дитятка Ісуса «Bambino Gesu» з нагоди століття від заснування цієї установи. В зустрічі взяли участь лікарі, медсестри, науковці, технічний та адміністративний персонал, волонтери, пацієнти та їхні родини. У своєму слові, яке він через застуду доручив прочитати монсеньйору Філіппо Чампанеллі з Державного Секретаріату, Святіший Отець пригадує, що «сто років тому сім’я Сальвіаті подарувала Святому Престолові першу дитячу лікарню». «Подарунок прийняв Пій XI, який побачив у цій праці вияв милосердя Папи і Церкви до маленьких пацієнтів, і з цього часу вона відома як “Лікарня Папи”» – продовжує він.

Дар, лікування та спільнота

Роздумуючи про багатство цієї установи, яка розвивалася протягом столітньої історії, Єпископ Риму наголосив на трьох аспектах: дар, лікування та спільнота.

Стосовно першого аспекту, яким є дар, Папа підкреслює, що лікарня «“Bambino Gesù” є одним з найбільших педіатричних дослідницьких і лікувальних центрів в Європі, орієнтиром для сімей з усього світу». Однак, за його словами, фундаментальним  в історії та покликанні цього закладу залишається елемент дару з цінностями безкорисливості, щедрості, доступності та смиренності. У зв’язку з цим Папа пригадує жест малих дітей герцогині Арабелли Сальвіаті, які на початку історії згаданої лікарні «віддали матері свою скарбничку на будівництво дитячої лікарні: це говорить нам про те, що ця велика робота також заснована на скромних дарах, таких, як дари цих дітей на благо їхніх хворих однолітків». У цьому контексті, він запросив пригадати «щедрість багатьох благодійників, завдяки яким стало можливим побудувати Центр паліативної опіки в Пассоскуро, поблизу Риму, для дуже маленьких пацієнтів, які страждають від невиліковних хвороб».  

 

Приділяти особливу увагу науразливішим

Другий аспект: лікування. «Лікування, зауважує Папа Франциск, – це перше із завдань, яке характеризує лікарню “Bambino Gesù” сьогодні. Ця здатність є конкретною відповіддю на щирі прохання сімей, які просять допомоги і, де це можливо, зцілення для своїх дітей». «Тому досконалість біомедичних досліджень є дуже важливою» – підкреслює він. Папа заохотив присутніх медиків плекати її з прагненням запропонувати найкраще, приділяючи особливу увагу найуразливішим, таким як пацієнти з важкими, рідкісними захворюваннями, застерігаючи, «щоб наука і знання не залишалися привілеєм небагатьох». Святіший Отець закликає медичний персонал «продовжувати робити плоди їхніх досліджень доступними для всіх, особливо там, де це найбільше потрібно».

«Життя, що допомагає життю»

Третім пунктом, на який вказує Папа, є спільнота. Одним з найгарніших виразів, що описують місію лікарні «Дитятка Ісуса», підкреслює Папа, є їхнє гасло «Життя, що допомагає життю». «Воно прекрасне, бо говорить про місію, здійснювану разом, спільною дією, в якій знаходить своє місце дар кожного». І це є «справжньою силою і передумовою для того, щоб протистояти навіть найскладнішим викликам».

«Ваша праця, – зазначив Наступник святого Петра – це не праця, як багато інших: це місія, яку кожен виконує по-своєму. Для одних – це посвята всього життя, для інших – волонтерство, для третіх – дарування власної крові, власного молока – для госпіталізованих немовлят, чиї матері не можуть його дати, і навіть дарування органів, клітин і тканин, дарованих живими людьми або взятих з тіл померлих людей. Любов спонукає деяких батьків до героїчного вчинку, коли вони погоджуються пожертвувати органи своїх дітей, які не вижили. У всьому цьому виникає “спільне діло”, де різні дари сприяють добру маленьких пацієнтів», – підкреслив Папа. Вкінці Святіший Отець уділив своє благословення пацієнтам, лікарям, медсестрам та «всім людям, які працюють у цій лікарні та для неї».