Папа: святі є натхненням у спільній молитві за єдність християн
  • Птн, 19/01/2024 - 13:04

Зустрічаючись із екуменічною делегацією з Фінляндії, Святіший Отець підкреслив важливість вшанування святих, які є живими свідками Христа.

«Як члени спільноти охрещених, ми перебуваємо в дорозі, й наша спільна мета – Ісус Христос», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 19 січня 2024 р. екуменічну делегацію з Фінляндії, що прибула до Риму із щорічним паломництвом з нагоди свята святого Генріха Упсальського, небесного покровителя своєї країни. Під час зустрічі вони подарували Святішому Отцеві пару рукавичок з емблемою святого Олафа.

Святі, які зміцнюють нашу віру

Роздумуючи про земну Церкву-паломницю до вічності, Папа зазначив, що на цьому шляху святі супроводжують нас як «живі свідки Христа». «Вони заохочують нас залишатися на шляху учнівства навіть тоді, коли нам важко, коли ми падаємо. Як світло, запалене Богом, вони світять перед нами, щоб ми не втрачали з поля зору мету», – зазначив Святіший Отець. У цьому контексті він зауважив, що були часи, коли вшанування святих, здавалося, більше розділяло, ніж об’єднували християн різних конфесій, однак «такого ніколи не було у вірі святого вірного Божого люду». «Святих слід вшановувати, щоб зміцнювати нашу віру, коли ми бачимо, як вони отримали благодать і як їм допомагала віра; і щоб брати приклад з їхніх добрих діл», – сказав Папа, цитуючи «Аугсбурзьке віровизнання».

На шляху до поглиблення молитви за єдність

Говорячи про триваючий Тиждень молитов за єдність християн, Наступник апостола Петра зазначив важливість того, щоб екуменічні ініціативи не були лише зовнішнім актом, але мали життєдайну силу Святого Духа, відкриваючись на прийняття «найбідніших і найзабутіших братів і сестер», а також тих, хто відчуває себе покинутим Богом, «хто втратив дорогу віри і надії». Він згадав про екуменічне богослужіння в базиліці святого Петра, під час якого в 1991 році були присутні разом з Папою Іваном Павлом ІІ ієрархи лютеранських спільнот Швеції та Фінляндії з нагоди 600-ліття від канонізації святої Бригіди Шведської. За його словами, це приклад того, що усвідомлення обов'язку молитися за єдність стало невід'ємною частиною життя Церкви». «Якщо тисячоліття смерті святого Олафа у 2030 році зможе надихнути і поглибити нашу молитву за єдність, а також наш спільний шлях уперед, це буде подарунком для всього екуменічного руху», – висловив сподівання Святіший Отець.