Папське вітання учасникам Паризького форуму миру: визнати гідність і права людини
  • Птн, 10/11/2023 - 17:37
Державний Секретар Святого Престолу написав від імені Папи Франциска послання учасникам VI Паризького форуму миру, звертаючи увагу на відзначення 75-річчя Загальної декларації прав людини та прірву, що існує між проголошеними зобов’язаннями та дійсністю.

«Тривалий мир будується день за днем завдяки визнанню, повазі та сприянню гідності людської особи та її фундаментальних прав, серед яких Святий Престол особливо визнає право людини на мир, що є умовою для здійснення всіх інших прав людини», – читаємо у посланні, яке кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, надіслав від імені Папи Франциска учасникам VI Паризького форуму миру, який 10-11 листопада 2023 р. відбувається у французькій столиці. Листа в присутності президента Макрона зачитав архиєпископ Челестіно Мільйоре, Апостольський нунцій у Франції.

Сприяти щирому діалогові

Святіший Отець, читаємо в посланні, з радістю приєднується до учасників форуму за допомогою цього «послання заохочення, з надією на те, що ця зустріч, метою якої є зміцнення діалогу між усіма континентами з метою сприяти міжнародній співпраці й діалогу, зможе причинитися до будування більш справедливого, солідарного та мирного світу». Папа сподівається, що зобов’язання, які будуть взяті, будуть спрямовані на те, щоби підтримувати «щирий діалог, заснований на слуханні голосу всіх тих, хто страждає від тероризму, повсюдного насильства і війн – лих, які приносять користь лише окремим групам, підживлюючи певні інтереси, що, на жаль, часто маскуються під благородні наміри».

Права людини: прірва між зобов’язаннями та реальністю

У контексті того, що цього року припадає 75-а річниця прийняття Загальної декларації прав людини, в посланні підкреслюється, що не можемо не погодитися з тим, що для мільйонів людей на всіх континентах потрібно «засипати прірву між урочистими зобов’язаннями, взятими 10 грудня 1948 року, та дійсністю».

«Як же багато людей, у тому числі дітей, позбавлені фундаментального і первинного права на життя, на фізичну і психічну недоторканність у результаті військових дій між різними групами або різними країнами? Скільки людей внаслідок конфліктів позбавлені базових прав, таких як право на питну воду та здорову їжу, а також права на свободу віросповідання, здоров'я, належне житло, якісну освіту та гідну роботу? Скільки дітей змушені прямо чи опосередковано брати участь у бойових діях, через що протягом усього свого життя носять фізичні, психологічні та духовні шрами? Підтверджуючи невід'ємне право на самозахист і відповідальність за захист тих, чиє існування перебуває під загрозою, ми повинні визнати, що війна завжди є "поразкою людства"», – читаємо в зверненні.

Почути високі та чіткі аргументи на користь миру

«Мир будується не зброєю, а терпеливим вислуховуванням, діалогом і співпрацею, які залишаються єдиним гідним засобом людської особистості для вирішення суперечок», – пише кардинал Паролін, повторюючи заклик Святішого Отця привести зброю до мовчанки, переосмисливши виробництво й торгівлю «цими засобами смерті та знищення», рішуче ступивши «на дорогу поступового, але інтегрального роззброєння, щоб нарешті почути високі та чіткі аргументи на користь миру».