Папський радник пропонує запровадити целібат за бажанням
  • Пон, 08/01/2024 - 17:28

Папський радник з питань сексуального насильства над неповнолітніми Архиєпископ Чарльз Шиклуна пропонує скасувати обов’язковий целібат. За його словами, «подвійне життя» священників є «глобальною реальністю», і, крім того, шкода втрачати хороших священників лише тому, що вони хочуть одружитися.

Про це Шиклуна розповів в інтерв'ю для «Times of Malta». За словами Архиєпископа, целібат був необов’язковим у першому тисячолітті існування Церкви – і повинен знову таким стати. Єрарх вказав на ситуацію у Східній Церкві, де одружений чоловік може бути висвячений на священника (проте, отримавши сан священника, він уже не може одружитися), пише pch24.pl.

Шиклуна став Архиєпископом Мальти в 2015 році; через три роки Франциск призначив його радником Конгрегації/Дикастерії Доктрини Віри, де єрарх займається питаннями злочинів проти неповнолітніх. Він брав участь у допомозі єпископатам у багатьох країнах світу, підтримуючи зусилля з побудови культури прозорості та роз’яснення випадків сексуального насильства.

Шиклуна пропонує скасувати обов'язок целібату як ліки від кризи покликань. «Чому ми повинні втрачати юнака, який міг би бути великим священником, лише тому, що він хоче одружитися? І ми втратили добрих священників лише тому, що вони вирішили одружитися», – вважає Архиєпископ.

Шиклуна сказав, що лібералізувати целібат не в його силах, але якби він міг, він би це зробив. Він додав, що говорить про це голосно, також у Римі.

Більше того, за його відомостями, подвійне життя у стосунках і народження дітей від священників є «світовою реальністю».