Патріархи Близького Сходу про тероризм і допомогу біженцям
  • Птн, 30/01/2015 - 17:41

До припинення фінансування та озброєння терористів закликали арабську та міжнародну спільноту представники різних Східних Церков: католицької, православної, вірменської та протестантських. Вони зустрілися в Лівані, щоб разом подумати над складною ситуацією, в якій перебувають християнські спільноти на Близькому Сході.

Патріарх Бешара Бутрос Раї, виступаючи на засіданні, сказав, що однією з цілей зустрічі було оцінити ситуацію біженців-християн, а також тих, які, незважаючи на війну і труднощі, вирішили залишитися у своїй країні. Тому найактуальнішим завданням є допомога в забезпеченні їх роботою, житлом та можливістю здобувати освіту, щоб вони "могли залишатися у своїх країнах і таким чином зберегти свої традиції та християнську місію".

Християнські лідери звернулися до урядів і міжнародних організацій щодо активізації зусиль для надання допомоги біженцям. Вони також закликали звільнити всіх викрадених і затриманих, у тому числі двох православних єпископів, викрадених ісламськими фундаменталістами майже два роки тому.

Під час зустрічі також йшлося про посилення діалогу і політичних переговорів, які могли б покласти край трагічній війні в Сирії та Іраку. Водночас вказано, що слід шукати вирішення ізраїльсько-палестинської кризи відповідно до формули "Два народи - дві держави". Це дозволить багатьом біженцям повернутися у свої будинки. "Очевидно, що ці два конфлікти, ізраїльсько-палестинський і арабо-ізраїльський, лежать в основі страждань, які ми переживаємо сьогодні на Близькому Сході", – наголосив кардинал Бутрос Раї.