Переслідування християн у гарячих точках України тривають (огляд за серпень)
  • Втр, 09/09/2014 - 15:46

Християни все ще зазнають насильства з боку так званих «народних ополченців». У серпні один із служителів загинув, були захоплені будівлі церков, а кілька храмів і Дім молитви згоріли в результаті обстрілу і підпалу. Викрадених священнослужителів після допитів відпустили.

4 серпня в результаті обстрілу Луганська загинув клирик Георгіївського храму протоєрей Володимир Креслянський.

6 серпня відпустили пастора Церкви Христової в Донецьку Олександра Кобзєва.

Раніше пастора затримали 27 липня на одному з блокпостів під Іловайськом у Донецькій області. За цей час пастор Олександр кілька разів виходив на зв'язок з дружиною. Щоразу в телефонному режимі повідомлялася суперечлива інформація про те, хто затримав священнослужителя – чи то Нацгвардія, чи то Правий сектор. Однак після звільнення з’ясувалося, що Кобзєва справді затримали українські сили, бо в нього при собі була карта акредитації ДНР. Вона йому була потрібна як перекладачеві для співпраці з міжнародними журналістами.

7 серпня в Горлівці в результаті артилерійського обстрілу згорів дерев'яний Благовіщенський храм.

8 серпня в Донецьку викрали протестантських пасторів. «Увечері 8.08 відразу після молитви заарештували Сашу Хомченко, який провадить молитву за моєї відсутності. Приїхали представники ДНР, але не озброєні. З ними ще була якась жінка, можливо, з керівництва апарату ДНР. Відвезли Олександра на моєму автомобілі, який зараз перебуває в його користуванні. Ще надійшла інформація, що Валерія, який чергує в наметі, також забрали. Зв'язку ні з ким з них немає. Сподіваюся, їх відвезли просто для розмови ... і залякування, але не для полонення», – повідомив пастор Сергій Косяк на своїй сторінці у Facebook. Пізніше пастор повідомив, що обвинувачення, яке пред'явили Олександру, в тому, що він – пастор церкви. А такі для ДНРівців вороги і шпигуни.

10 серпня глава місіонерської місії Йоахим Ланге повідомив, що багатьом баптистам на Сході України доводиться залишати свої будинки, їхні церкви захоплені, богослужіння заборонені. За його інформацією, серед протестантів є й убиті. У Донецьку сепаратисти захопили християнський університет. Крім того, представники збройних угруповань напередодні зруйнували молитовний будинок.

13 серпня пастора Олександра Хомченко відпустили. «Сашу довго допитували щодо мене, бо думають, що я шпигун та ідеологічний ворог. Тому, на жаль, вже не буде яскравих описів подій про нашу діяльність, а якщо і буде, то без імен і без конкретики, але справа робитися буде», – прокоментував пастор Косяк.

13 серпня бойовики ДНР відібрали будівлю церкви «Слово життя» Леоніда Падуна. «У середу, 13 серпня, о 22.00 представники ДНР забрали будівлю нашої церкви. Незважаючи на те, що в місті є безліч порожніх будівель, вони вирішили захопити Божий дім, який не був порожній жодного дня, і в якому постійно відбувалося служіння Богу і надавалася допомога нужденним людям», – написав Леонід Падун на своїй сторінці у Facebook.

16 серпня згорів Дім молитви церкви «Відродження» в Первомайську (Луганська область). Під час загоряння артобстрілів не було. Пожежні назвали причину займання – підпал.

У ніч з 16 на 17 серпня в Свято-Петро-Павлівський храм в селі Моспіно під час обстрілу снаряд з установки «Град» потрапив до храму.

19 серпня представники незаконних збройних формувань захопили приміщення жіночого греко-католицького монастиря Всіх святих українського народу сестер служебниць у Донецьку. На момент захоплення сестер уже не було на місці: ще в липні вони покинули Донецьк з міркувань безпеки.

Про становище справ священиків у тимчасово окупованому Криму

Ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької Церкви єпископ Броніслав Бернацький розповів про стан справ у своїй єпархії: «Уже є католики з нашої єпархії, які повернулися з фронту, – розповів єпископ. – Почуваються добре. Настрої в Одесі відносно великої кількості переселенців зі Сходу України різні. Хто підтримує, а в кого на душі велике невдоволення. У Криму ситуація спокійна. Окупанти не чіпають католиків, поки думають, що з ними робити».