Перший південноафриканський мученик буде прославлений у вересні
  • Суб, 08/08/2015 - 08:25

Прославлення в лику блаженних Бенедикта Самуеля Чімангадзо Дасви, вбитого 2 лютого 1990р., відбудеться 13 вересня. Він стане першим католицьким мучеником Південної Африки.

З нагоди майбутньої беатифікації Католицька Церква в Південній Африці відкрила сайт www.daswabeatification.org.za, що оповідає про життя Бенедикта Дасви.

Дасва народився в 1946 році. Він був представником племені Лемба, серед якого був поширений юдаїзм. Після смерті батька хлопчик був змушений поєднувати навчання в школі з роботою, щоб прогодувати трьох молодших братів і сестру.

У юнацтві Дасва захопився католицизмом і в 1963 р. прийняв хрещення з ім'ям Бенедикт на честь особливо шанованого ним Бенедикта Нурсійського.

У рідному селищі він став учителем, а пізніше - директором школи. Стараннями Бенедикта була відкрита перша в окрузі церква. Дасва користувався великою повагою серед односельців завдяки своїй чесності та принциповості.

Наприкінці 1989 - початку 1990 року на село обрушилися бурі. Місцеві жителі вирішили, що стихія розбушувалася в результаті чаклунських дій. Рада старійшин звернулася до «цілителя», щоб той скоїв магічні обряди, які сприяли б припиненню негоди. При цьому від кожного з селян зажадали заплатити по 5 рандів за допомогу чаклуна.

Бенедикт, глибоко віруючий католик, сказав, що буря - звичайне природне явище, і відмовився платити чаклуну. Це викликало гнів прихильників місцевих культів.

2 лютого 1990 р., дорога, по якій їхав Бенедикт, була завалена зрубаними деревами. Йому вдалося вибратися з машини і сховатися в одному з будинків. Але коли «месники» пригрозили вбити господиню, що сховала Дасву, він вийшов з укриття, поклавшись в усьому на Господа. Язичники довго били Бенедикта, потім зарізали його і залили його тіло киплячою водою. Є відомості, що перед смертю він вимовив: «В руки Твої, Господи, віддаю дух мій».

22 січня поточного року Папа Франциск благословив публікацію декрету, згідно з яким Католицька Церква офіційно визнала факт мучеництва «Бенедикта Самуеля Чімангадзо Дасви - мирянина, убитого з ненависті до віри в Мхабе (Південна Африка)».

Церемонія беатифікації, яку очолить префект конгрегації канонізації святих кардинал Анджело Амато, відбудеться 13 вересня в святилищі Бенедикта Дасви в Чітаніні, провінція Лімпопо.