Післясоборове засідання у Луцькому екзархаті
  • Втр, 17/11/2015 - 00:44

«Зважаючи на непросту історію нашої Церкви тут на Волині, сьогодні Господь і нас кличе послужити… Тому кожен із нас покликаний будувати і оживляти свою парафію» - такими слова владика Йосафат Говера, Екзарх Луцький підсумував постсоборове засідання у Луцькому екзархаті, котре відбулося 14 листопада в монастирі отців-василіян.

Ропочалося засідання соборовою молитвою. У вступному слові владика розповів про Собор, котрий відбувся в Івано-Франківську, та звернув особливу увагу на адекватну реакцію Церкви на виклики та закиди суспільства. «Патріарший Собор – дорадчий голос Церкви. Він залишиться голосом, поки ми його не втілимо в життя. Ця зустріч має на меті допомогти адаптувати резолюції Собору у життя. Бачачи перед собою мету використовуймо засоби, щоб її здійснити» зазначив Кир Йосафат.  

Пленарне засідання було розділене на чотири доповіді. Слід зазначити, що доповіді виголосили особи, котрі брали безпосередню участь у роботі Собору. Першим був о. Терентій Цапчук, ЧСВВ котрий ширше представив резолюції Собору у розділі «Місійний дух» та «Літургія».

Пані Тетяна Сосновська висвітлила розділи «Боже Слово» та «Катехизація». Доповідач згадала про роботу Собору над аналогічними темами, доповідачів на Соборі та головні напрямні для реалізації дорученого Господом завдання – іти і проповідувати Євангеліє всьому створінню:
- зробити доступним Святе Письмо для кожного;
- готувати добрих проповідників;
- звернути увагу на біблійний апостолят;
- відзначити важливість літургійної катехизи.

Пан Константин Іванцов висвітлив резолюції у розділі «Молитва» та «Сопричастя та єдність». Він наголосив на важливості особистої молитви, однак зазначив, що її повна реалізації відбувається тільки у літургійній молитві Церкви. «Єдність і сопричастя», як зазначив доповідач, виявляється на найвищому рівні – єдності Христа і Його Церкви. «Сопричастя на Соборі виявилося не тільки у присутності представників із цілого світу, а також і у присутності представників Української Автокефальної Православної Церкви. Сьогодні ми ще не можемо говорити про євхаристійну єдність, однак маємо обов’язок прагнути до неї на всіх рівнях» - зазначив п. Константин.

Отець Роман Бобесюк розглянув зразу три теми: «Служіння ближньому», «Провід», «Управління дарами». Отець наголосив на дарах, на котрі часто не звертають увагу, а саме дар часу, дар особистих талантів, та матеріальні добра, котрі уможливлюють кращу і швидшу реалізацію служінь і дарів Церкви.

У  післяобідній час відбулася праця в групах, в часі котрої учасники намагалися виділити для себе та своїх парафій, а також екзархату в цілому ті резолюції Собору, котрі мають найкраще допомогти оживити парафіяльні спільноти. Після підсумкового засідання, котре і визначило основні напрямки праці на парафіях, у деканатах та в екзархаті владика Йосафат подякував за працю делегатам Собору та на закінчення засідання очолив подячний Молебень до Пресвятої Богородиці.