Половина британців вважає, що релігія приносить суспільству «більше шкоди, ніж користі»
  • Срд, 10/01/2024 - 14:31
Нове дослідження показало, що половина британців вважають, що релігія «має більше негативних наслідків для суспільства, ніж позитивних». «Я думаю, що це представляє чітке уявлення про західний світ, де віра втратила свій суспільний авторитет», - Dr Jake Scott.

Дослідження, проведене Університетом Бірмінгема та фінансоване Templeton Religious Trust, вивчало переконання релігійних, духовних і нерелігійних людей та їхні зв’язки з наукою. В опитуванні взяли участь понад 2000 осіб у семи різних країнах: США, Аргентині, Австралії, Канаді, Німеччині та Іспанії. Про це повідомляє Всеукраїнський Собор з посиланням на Premier Christian News.

У більшості країн, окрім США, переважна кількість людей вважають, що релігія має більше негативний вплив на суспільство, ніж позитивний. У Великій Британії в це вірить половина респондентів, і лише 13 відсотків думають так само про науку.

Ці погляди сильніші серед тих, хто не є релігійною чи духовною людиною (68% у Великій Британії), порівняно з тими, хто є (32%). У США думки різняться: 40% бачать позитивні наслідки релігії для суспільства, а 42% – негативні.

Доктор Джейк Скотт з Інституту впливу віри на життя повідомив виданню, що ці цифри є спробою відобразити занепад релігії на Заході. «Я думаю, що це представляє чітке уявлення про західний світ, де віра втратила свій суспільний авторитет. Але він не ставить запитань або не досліджує ті місця, де, існує встановлена державна релігія. Ці питання навіть не порушуються в таких місцях, як Польща, де існує цілком очевидний зв'язок між вірою та громадським життям», - каже він. «Тож я думаю, що це спроба зрозуміти зниження впливу релігії в західному світі. Але, на мою думку, можливо було б перебільшенням стверджувати щось більше. Я вважаю, що дослідження піднімає цікаве питання щодо розуміння людьми віри в суспільному житті», - додає доктор.

Дослідження, в ході якого також вивчали думки людей щодо теорій походження світу, виявило, що в усьому світі «креаціонізм» (віра в те, що світ, людина та різні форми життя на Землі створені вищою, надприродною силою (Богом, духами) не є переконанням більшості, навіть серед тих, хто ідентифікує себе релігійною чи духовною особою.

У Великобританії лише 12%  людей підтримують креаціоністські погляди. У глобальному масштабі найвищий рівень креаціонізму був виявлений у США, досягнувши 24%, хоча ця цифра значно нижча, ніж повідомлялося в деяких інших опитуваннях.