Поруч з ватиканської базилікою з'являться душові кабінки для бездомних
  • Чтв, 13/11/2014 - 16:22

Поруч з базилікою св. Петра будуть встановлені душові кабінки для бездомних. 17 листопада 2014 розпочнеться реконструкція санітарних кімнат для паломників, які перебувають під знаменитою колонадою Берніні, недалеко від Бронзових воріт - входу в Апостольський палац Ватикану. З ініціативи папського елемозинарія, Архиєпископа Конрада Краєвського, тут будуть розташовані також три душові кабінки - спеціально для бездомних, яким ніде помитися. "Базиліка існує, щоб зберігати Тіло Христа, а в бідних ми служимо страждаючому тілу Ісуса", - зазначив він в інтерв'ю італійському інтернет-порталу "Vatican Insider".

Один з найближчих співробітників Папи Франциска поділився, що ідея народилася після розмови з одним з римських бездомних. Ще на початку жовтня Архиєпископ Краєвський зустрів його на вулиці і дізнавшись, що той відзначає своє 50-річчя, запропонував разом сходити в ресторан. "Я ж погано пахну", - почув єрарх у відповідь. Проте, похід на вечерю відбувся. Там бездомний розповів, що в Римі для бідних майже не існує проблеми з харчуванням, завдяки численним організаціям, які роздають їжу, але з можливістю помитися справи виглядають гірше - туалетів та душових дуже мало.

Архиєпископ Краєвський, який протягом довгих років допомагає бідним, зізнався, що звик діяти негайно. "В Євангелії Ісус завжди користувався словом "сьогодні". І сьогодні ми повинні відповісти на цю потребу", - сказав він. Єрарх відвідав з десяток римських парафій, які допомагають бездомним, і там, де не було душових кабінок, запропонував встановити їх. Фінансову підтримку реалізації проекту висловив готовність надати благодійний фонд знаменитого італійського співака Андреа Бачелі, а технічну - одне з італійських комерційних підприємств.

Душові кабінки, встановлені під колонадою Берніні, не будуть позначені відповідними табличками, так як їх адресати - місцеві бездомні - знатимуть про них. Крім того, Архиєпископ Краєвський планує задіяти в ініціативі учнів перукарськиї курсів, щоб бездомні мали можливість скористатися їх послугами. Таким чином вони будуть менш схильні до хвороб, переконаний папський елемозинарій.