Представник Святого Престолу при ООН про роль освіти в протидії расизмові
  • Птн, 22/03/2024 - 18:30

Виступаючи під час заходу з нагоди Дня боротьби з проявами расизму, ватиканський дипломат вказав на різні форми цього явища, боротися з яким потрібно в корені, тобто, усуваючи невігластво та упередження.

 

Расизм сьогодні набуває різних форм, яким необхідно протистояти діями, спрямованими на «пошану гідності, притаманної кожній людині». Про це заявив Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью-Йорку архиєпископ Ґабріеле Каччя, виступаючи 21 березня 2024 р. під час зустрічі, присвяченої Дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

За словами дипломата Святого Престолу, люди африканського походження часто стають мішенню вибіркових імміграційних практик і стикаються з дискримінацією в процесах відбору при працевлаштуванні, отриманні житла та освітніх можливостей. Расизм також може проявлятися в «інший, але не менш підступний спосіб», вів далі він, вказуючи на випадки, коли «деякі країни намагаються нав'язати свою ідеологію іншим державам, іноді ставлячи фінансову підтримку і гуманітарну допомогу в залежність від прийняття своїх позицій». Це явище Папа Франциск критикує як «ідеологічну колонізацію».

«Ми не можемо залишатися байдужими до серйозності цих явищ», – підкреслив архиєпископ Каччя, за словами якого всі ми покликані «сприяти повазі до гідності, притаманної кожній людській особі, і однозначно відкидати расизм». Для цього, підсумував ватиканський дипломат, необхідно боротися з расизмом в його корені, яким є невігластво та упередження, «часто викликані недостатньою або поганою освітою». Таким чином, освіта, починаючи з виховання в сім'ї, має вирішальне значення.