Президент Португалії наклав вето на закон про сурогатне материнство
  • Чтв, 09/06/2016 - 13:58

Президент Португалії Марсело Ребело де Соуза 8 червня наклав вето на закон про сурогатне материнство, тобто про так званих сурогатних матерів, яких  «орендують» для того, щоб виносити і народити дітей для інших пар, інформує «Deon.pl».

Свою відмову підписати новий закон цей політик аргументував негативними думками урядового відділу Державної ради з етики та наук життя від 2012 і 2016 років.

Глава держави нагадав, що остання з оцінок показала, що цей закон не дає належних прав ні дитині, ні сурогатній матері, а також недостатньо визначає правила укладання угод між парами, що замовляють «послугу» під назвою сурогатна мати. На його думку, «голосування за закон про сурогатне материнство показав, що це питання ділить депутатів не відповідно до класичної лінії поділів праворуч і ліворуч, але згідно з приватними, індивідуальними думками».

13 травня цього року португальський парламент схвалив закон, що легалізує так зване сурогатне материнство. На користь документу проголосували політики правлячої Соціалістичної партії (СП), Лівого блоку (ЛБ), що підтримує його, а також 24 політики правоцентристської Соціал-демократичної партії (СДП) і їхній лідер Педро Пассос Коельо – прем'єр-міністр країни в 2011-15 роках. Проти проекту, поданого радикальним ЛБ, проголосували більшість депутатів СДП, Народна партія (CДЦ-НП) і комуністи (КПП).

Відповідно до закону, на який накладено вето, скористатись послугами сурогатної матері могла жінка, яка не має матки або цей орган був пошкоджений чи хворий.