Про Сімдесят восьму сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ
  • Втр, 20/02/2018 - 14:19

13-14 лютого 2018 року у реколекційному центрі Львівської архиєпархії у Брюховичах під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Сімдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. У синодальних засіданнях брали участь усі діючі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Перед початком синодальних засідань відбувся семінар про виховання кандидатів до священства в семінаріях УГКЦ, який приготовили та провели ректори семінарій Верховного Архиєпископства.

Головною темою цієї Сесії Синоду була тема – «Виховання кандидатів до священства в семінаріях УГКЦ. Людська і духовна формація в семінаріях». Головним доповідачем по темі був отець Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ. Після заслухання доповідей та предметного обговорення цієї теми, Отці Синоду прийняли низку синодальних рішень, покликаних забезпечити належний рівень людського і духовного виховання у семінаріях України задля відповідного приготування кандидатів до священства для служіння Церкві.

В контексті опрацювання синодальних документів було розглянуто та затверджено «Норми і засади охорони дітей і молоді в УГКЦ», програму семінарійного курсу «Сповідництво» та затверджено текст Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з нагоди 100-річчя відновлення української державності. У першому читанні Синод затвердив з внесеними поправками та доповненнями Типовий статут мирянського руху «Матері в молитві».

Отці Синоду застановлялись над ініціативою Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій про оголошення 2018 року – Роком Божого Слова в Україні. Було вирішено підтримати цю пропозицію ВРЦіРО, створити Організаційний комітет з відзначення Року Божого Слова в Україні та затвердити План відзначення Року Божого Слова в Україні.

У контексті розгляду питання про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, про діяльність Центру протидії корупції у складі Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» (ad iterim) доповів його керівник – пан Петро Дарморіс.

Синод уважно заслухав та затвердив звіти про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова – владика Богдан (Манишин) та звіт про діяльність Патріаршого паломницького центру УГКЦ, який склав його керівник – отець Любомир Яворський.

Члени Синоду заслухали інформацію про місію і діяльність Українського католицького університету, яку подали отець Богдан Прах, Ректор УКУ, та пан Ігор Скочиляс, Проректор з наукової роботи Українського католицького університету.

Синодові було представлено презентацію результатів архітектурно-археологічних досліджень катедральної святині Богородиці ХІІІ ст. у місті Холм, які реалізуються в рамках українсько-польського наукового проекту «Пошук, ідентифікація та наукове вивчення святині Богородиці зведеної у місті Холмі королем Данилом Романовичем». Її провели професор Микола Бевз та пан Юрій Лукомський, кандидат архітектурних наук.

Для належного відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України Синод вирішив присвятити цьогорічну Загальноукраїнську прощу до Зарваниці цьому відзначенню, а в день святого Володимира відслужити Божественні Літургії з Чином відновлення хресних обітів та зорганізувати 29 липня 2018 року прощу семінаристів УГКЦ до Києва.

Сімдесят дев’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у травні 2018 року.

Фото з архіву

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ