Рада кардиналів обговорила роль жінок у Церкві та кризи наших днів
  • Чтв, 07/12/2023 - 12:27
Під час дводенного засідання кардиналів-радників з різних континентів, які відбувалися під проводом Папи Франциска, йшлося серед іншого, й про війну в Україні та кліматичний саміт в Дубаї, а також про поширення реформи Римської Курії на дієцезіальні органи.

В днях 4 і 5 грудня 2023 р. в «Домі святої Марти» у Ватикані відбувалася чергова зустріч Ради кардиналів, дорадчого органу, який Папа Франциск створив на початку свого понтифікату для допомоги в управлінні Церквою та в розробці та втіленні необхідних реформ. У сесії, працю якої очолював Святіший Отець, взяли участь усі члени ради.

Як вже згадувалося, центральною темою зустрічі була роль жінок у Церкві. Підставою для дискусії стали доповіді сестри Лінди Почер, викладачки христології та маріології, Лучії Вантіні, викладачки фундаментального богослов’я, філософії релігії та антропології, та о. Луки Кастільйоне, викладача фундаментального богослов’я. Рада погодилася з необхідністю брати до уваги, також і передусім в окремих християнських спільнотах, жіночий аспект Церкви, щоб роздуми і процеси прийняття рішень могли скористатися незамінним внеском жінок.

Крім того, було розглянуто поточну суспільно-політичну та церковну ситуацію в різних регіонах, з яких походять члени Ради, з особливою увагою до війни, що триває в Україні, та серйозної ситуації у Святій Землі, а також до праці Конференції держав-учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (Cop28), що проходить в Дубаї.

Кардинал О’Меллі, який також очолює Папську Комісію захисту неповнолітніх, запропонував для обговорення різні варіанти щодо організації асамблей єпископських конференцій у контексті п’ятиріччя від проведення в лютому 2019 року зустрічі у Ватикані голів єпископатів на тему захисту неповнолітніх і безпорадних дорослих. Врешті, учасники мали нагоду обмінятися думками щодо першої сесії Звичайної загальної асамблеї Синоду Єпископів та щодо імплементації духу, принципів і критеріїв Апостольської конституції «Praedicate evangelium» в дієцезіальних куріях.

Наступну зустріч Ради кардиналів заплановано провести в лютому 2024 року.