Роль священика в українській спільноті
  • Нед, 21/02/2016 - 14:05

Кілька місяців тому я запитав провідників парафій нашої єпархії, щоб вони поділитися своєю думкою про роль священика в нашій спільноті.

Відповіді, які я отримав, мене не здивували. Вони були насправді підтвердженням того, що хто-небудь би сказав яким священик повинен бути. Майже всі поділяють думку, яку можна розділити на 3 категорії. Священик повинен бути людиною Бога з глибокою і непохитною вірою. Він повинен бути тим, хто вміє збудувати суспільство, а також бути хорошим адміністратором.

Священик повинен мати “пристрасть до Ісуса”. Він є”радісним і позитивним”, тим ” хто знає вчення Ісуса”.

Священик має ключ, який ми всі потребуємо для щастя-Ісуса. “Папа Франциск процитував

одну людину, яка сказала, що священик “повинен знати запах його овець.” Інша людина додала, що “поряд з очевидними ролями та обов’язками священика (надання

Таїнств), священик “повинен молитися і практикувати духовні та богословські читання”. “Священик повинен мати повагу до Бога, яка б спонукала нас (парафіян)  жити за їхнім зразком “.

Це дуже надихаючі роздуми про покликання, яке Бог дав усім священикам, дияконам і сестрам.

Наші респонденти відзначили, що життя української спільноти в Австралії стало дуже складним і комплексним. Священик більш, аніж коли-небудь повинен “піклуватися про свою паству і знати свою паству.” Це включає в себе знання історії нашої церкви і нашого народу”. Священик через “регулярні відвідування парафіян, особливо старих, хворих і вмираючих” будує суспільне життя. Також він потребує розуміння сучасних проблем у суспільстві, таких як наруга над дітьми, насильство в сім’ї, зловживання наркотиками, старіння “.” Люди хочуть бачити священика на всіх парафіяльних заходах, але багато з опитуваних сказали, що “найважливішим для духовенства є відвідування хворих і немічних. Люди помічають і цінують це, навіть ті, хто не ходять до церкви часто. Наші парафіяни вважають, що для того, щоб священика поважали, він повинен з повагою ставитися до інших, і це включає в себе шанобливе ставлення до інших церковних  діячів . Простіше кажучи “люди відкидають священика, який не поважає інших.” Священик повинен бути хорошим адміністратором. Церква і наше суспільство значно змінилося впродовж років.

Церква працює в різних установах і має власність. Вона провадить школи, організовує різні  події, проводить заняття, приймає дуже важливих людей, проводить збіркові акції і в умовах всезростаючих вимог зі сторони уряду щодо звітності священика, він повинен мати “адміністративні навики, знати бухгалтерський облік і мати добре правове розуміння.”

Ми всі знаємо, що священик також повинен бути “тісно пов’язаний зі світом”, в якому ми живемо.

“Нелегко бути парафіяльним священиком” ,була одна з відповідей, вони не є ані професійні будівельники, ані месія, вони пророки майбутнього не нашого власного. Це майбутнє – Царство Боже “.

Коли я почав це опитування, щоб написати цю статтю, я не знав, що очікувати. Але я повинен сказати, що наші миряни, звичайно, мають дуже глибоке розуміння ролі священика в нашому суспільстві.

То ж давайте молитися за наших священнослужителів, і мирян також.

+ Петро Стасюк