Розпочався тиждень духовних вправ для Папи та Римської курії
  • Пон, 19/02/2024 - 14:59

Хоч протягом останніх років спільне проведення реколекцій через різні причини скасоване, кожен з очільників дикастерій заохочений особисто присвятити цей час молитовній зустрічі з Божим словом та поглибленню свого духовного життя.

Протягом останніх десятиліть, тиждень, який розпочинається першою неділею Великого Посту, для Святішого Отця та його найближчих співробітників був тижнем духовної віднови. Саме в цю неділю ввечері розпочиналися великопосні духовні вправи для Римської Курії.

Традиція спільних реколекцій Папи та Римської Курії вже майже столітня. Її 1925 року впровадив Пій ХІ. Спочатку вони проводилися під час Адвенту, а 1964 року святий Павло VI переніс їх на великопосний період. Протягом перших років їх проводили виключно члени Товариства Ісусового, а далі їх проповідували кардинали, єпископи та представники різних чернечих родин.

До обрання Папи Франциска Наступник святого Петра та його співробітники на слухання духовних конференцій і спільну молитву збиралися в каплиці Матері Відкупителя в Апостольському палаці у Ватикані. З початком понтифікату першого єзуїта на Петровому престолі це змінилося. В дусі звичаю, властивого членам Товариства Ісусового, Святіший Отець вирішив звершувати духовну віднову у відокремленому та тихому місці, подалі від місця звичного проживання та щоденної праці, сприяючи якомога кращому зосередженню духа. Для цього був обраний реколекційний осередок Отців Паулінів «Дім Божественного Учителя» в містечку Аріччі, розташованому 30 кілометрів від Риму.

Однак, кілька попередніх років поспіль на заваді спільним реколекціям стала пандемія, через що Папа Франциск зобов’язував своїх найближчих помічників провести цей період зосередження у приватний спосіб. Також і цього року Святіший Отець звернувся до кардиналів, які проживають в Римі, очільників та вищого керівництва дикастерій Римської курії, із заохоченням «припинити трудову діяльність та зосередитися на молитві» від вечора, неділі 18 лютого до п’ятниці 23 лютого. Відповідно, до п’ятниці призупинена також діяльність Папи Франциска, зокрема, скасовано загальну аудієнцію в середу, 21 лютого.

Із запрошенням знайти час на зосередження в Господній присутність Папа Франциск звернувся також і до вірних наприкінці молитви «Ангел Господній», яку він очолив опівдні 18 лютого 2024 року. Привітавши присутні групи прочан, він сказав: «Сьогодні після обіду разом із співробітниками з Курії ми розпочнемо духовні вправи. Я запрошую спільноти та вірних присвятити в цей період Великого Посту і протягом цього року підготовки до Ювілею, який є "Роком молитви", певні моменти на те, щоб зосередитися в присутності Господа».