Синод: доповіді 10 малих мовних груп
  • Суб, 18/10/2014 - 12:17

В ході праць Синоду з питань сім'ї були заслухані доповіді 10 малих мовних груп. Зокрема, було висловлено занепокоєння публікацією Relatio post disceptationem - тексту, що представляє собою всього лише робочий документ, який не виражає єдиної та загальної думки всіх отців Синоду.
Для слухання були представлені деякі пропозиції. Перш за все, потрібно віддати пріоритет позитивному євангельському посланню про сім'ю, не зупиняючись тільки на критичних ситуаціях. Сім'я - це неподільний союз між чоловіком і жінкою, який має актуальну та неминущу цінність. Було також внесено пропозицію спростити бюрократичну процедуру усиновлення і наголошено роль політики на благо родини.

Церква повинна охопити більшою пастирською турботою сімейних літніх людей, а також найбідніші сім'ї, засуджуючи трагедію проституції, жіночого обрізання, сексуальної та трудової експлуатації дітей. Необхідно підкреслити місіонерське покликання та істотну роль сім'ї в євангелізації та в передаванні віри.
Що стосується важких сімейних ситуацій, Церква повинна бути домом, гостинним для всіх, в якому ніхто не повинен відчувати себе знедоленим. Тим не менш, потрібна ясність в термінології, щоб уникнути плутанини і евфемізмів: так, наприклад, «закон поступовості» не може перетворитися в «поступовість закону».

Стосовно Причастя поновно одружених були висловлені дві пропозиції: незмінність практики і доктрини, або ж можливість причащання в перспективі співчуття і милосердя, але тільки за певних умов. Було запропоновано, щоб цим питанням займалася спеціальна міждисциплінарна комісія.
Церква повинна звернути особливу увагу на розлучених, що не вступили в новий шлюб: деколи вони є героїчними свідками подружньої вірності. У той же час, учасники Синоду висловили побажання, щоб був прискорений процес з визнання дійсності або недійсності шлюбу. Було також відзначено, що діти не можуть вважатися тягарем, вони - дар Божий, плід подружньої любові.
В доповідях прозвучав заклик до більш Христоцентричного погляду на сім'ю, а також поглиблення зв'язку між Таїнствами Шлюбу та Хрищення. Бачення світу повинно виходити з Христового Євангелія, в якому людей закликають до навернення сердець. Крім того, незважаючи на неможливість прирівняти до шлюбу між чоловіком і жінкою гомосексуальні союзи, люди з такою орієнтацією повинні супроводжуватися пастирською опікою, але це ніяк не може вважатися схваленням з боку Церкви їх орієнтації і способу життя.

З питання про неофітів, тих, які бажають приймати Таїнства, але які перебували до свого навернення в полігамних союзах, було запропоновано провести комплексне і ретельне дослідження. Малі мовні групи запропонували поглибити роздуми про Пресвяту Богородицю і Святе Сімейство як орієнтири для сімей.
Малі мовні групи підкреслили, що заключна доповідь Синоду - «Relatio Synodi» - буде підготовчим документом до звичайної асамблеї, запланованої на жовтень 2015 року.