Сьогодні на орбіту потрапить перший сателіт Ватикану
  • Пон, 12/06/2023 - 09:30

Сьогодні з американської бази у Вандберґ стартує «SpeiSat» - перший ватиканський сателіт. Він містить книжку Папи Франциска із молитвою, промовленою на площі св. Петра під час ковіду. 160 сторінок книжки було скомпресовано до нанокнижки розміром, як вушко голки. Космічний апарат був побудований за рекордний період часу командою Туринської політехніки під керівництвом Сабріни Корпіно.

Отож, в понеділок, 12 червня о 23:19 год. середньоєвропейського літнього часу з бази Ванденберґ у Каліфорнії заплановано старт 70-метрової ракети «Falcon 9», яка винесе на орбіту перший ватиканський сателіт «SpeiSat».

Крім книжки Папи, на орбіту потрапить і «Декларація про людське братерство», підписана вчора у Ватикані.

«Falcon 9» - це ракета багаторазового використання фірми «SpaceX» Ілона Маска. Сам сателіт «SpeiSat» є розміром як коробка для взуття і вагою 2 кілограми. Команда Туринської політехніки збудувала його за рекордні три місяці. Два головні завдання: винести в космічний простір книжку Папи «Чому боїтеся? Досі не маєте віри?» і надавати що дві хвилини папські послання, які усі радіослухачі по всьому світі зможуть слухати на частоті 437,5 MH.

Окрім релігійної місії, сателіт має виконувати вимірювання магнітного поля Землі з допомогою магнітометрів у трьох осях. Папа Франциск поблагословив «SpeiSat» у Римі за день до першої госпіталізації 29 березня цього року.

Операція «SpeiSat» відбувається за підтримки Італійської космічної агенції під керівництвом Дикастерії у справах комунікації Апостольської Столиці, інформує wiara.pl.