США: католицькі університети мусять підтримувати аборти та контрацепцію
  • Пон, 08/09/2014 - 12:52

Католицький приватний університет Нотр-Дам, що знаходиться в Америці, штат Індіана, змушений забезпечувати своїх студентів контрацептивами та абортивними препаратами згідно з програмою охорони здоров’я, як повідомляє видання National Catholic Register.

Університет Нотр-Дам та інші католицькі навчальні заклади приєдналися до позову проти розпорядження стосовно контрацептивів у державній програмі охорони здоров’я. У цьому позові університет Нотр-Дам заявив, що справа «вчинить неабиякий скандал». Але після попередніх судових рішень проти університету, які Нотр-Дам наразі оскаржив, адміністрація вишу вибрала покривати витрати, пов’язані з контрацепцією.

«Нотр-Дам заявив у суді, що те, що вони роблять зараз буде скандалом. І роблять вони це добровільно», – сказав Вільям Демпсі, голова групи випускників, які захищають католицьку ідентичність університету. Рішення адміністрації забезпечувати покриття витрат, пов’язаних з контрацепцією, після заяви, що даний вчинок вважатиметься скандальним, може підірвати силу судового процесу університету Нотр-Дам.

Університет Нотр-Дам (англ. University of Notre Dame du Lac) – католицький приватний елітний університет, заснований у 1842 році французьким священиком Едвардом Соріном.

Університет розташований й місті Саут-Бенд, що в американському штаті Індіана, у двох годинах їзди від Чикаго.

У виші навчаються близько 10 000 студентів. Протягом багатьох років він входить у двадцятку найкращих університетів США. До 1972 року спудеями були самі чоловіки.

Нагадаємо, що університети Санта Клара та Лойола Мерімаунт, які виключили аборти з програм охорони здоров’я, були поінформовані Департаментом охорони здоров’я, що їхня політика порушує закон штату. Цей же закон буде застосований до інших релігійних інституцій та недержавних організацій. 

«Аборт – це основна послуга охорони здоров’я», – сказала Мішель Руілед, директор Департаменту охорони здоров’я у листі до працівників університетів. Вона додала, що конституція штату «забороняє дискримінацію жінок, які мають намір перервати вагітність».