США: підпал та осквернення католицьких храмів під час заворушень
  • Срд, 03/06/2020 - 11:12

Дві церкви, одна в Міннеаполісі та інша в Нью-Йорку, опинилися під прицілом вандалів, які беруть участь у постійних протестах.

У багатьох містах США з минулого понеділка тривають протести, спричинені  смертю чорношкірого 46-річного Джорджа Флойда. Американця вбили у штаті Міннеаполіс під час жорстокого втручання поліції. У багатьох місцях демонстрації перетворилися на заворушення, що характеризуються руйнуванням громадського майна, бійками з поліцією чи розкраданнями магазинів.

Вандали обрали собі за ціль також деякі католицькі храми. «Базиліка Найсвятішої Діви Марії в Міннеаполісі вчора зазнала незначної шкоди. Під час інциденту ніхто не постраждав. У цей час ми молимося за мир і зцілення ситуації в нашому місті», – заявила речниця храму Мей Дезайре. «Збитки, порівняно з тим, що відбувається в місті, справді мінімальні, і саме на цьому ми хочемо зосередити увагу», – додала вона в розмові з «Catholic News Agency».

Парафія не уточнила характеру шкоди. Коментатори в соціальних медіа припускають підпал. Церкву Найсвятішої Діви Марії освятили 1914 р. У 1926 р. за рішенням Папи Пія XI їй надали статус малої базиліки. Це був перший католицький храм такого рангу в США.

Під час заворушень постраждав також Собор св. Патрика в Манхеттені, резиденція Архиєпископа Нью-Йорка. Під час демонстрації, що проходила П’ятою авеню, один із учасників на стінах церкви написав вульгарні графіті.

Під час протестів лише в Нью-Йорку вже згоріло 15 поліцейських автомобілів. Поліція Нью-Йорка (NYPD) заарештувала понад 100 осіб. По всій країні спостерігаємо сцени Данте за участю протестувальників. На порядку денному регулярні бійки з поліцією, мережею поширюються фотографії з масових грабежів магазинів, а Дональд Трамп оголосив про визнання лівих бойовиків – «Антифа» терористичною організацією.

Згідно з повідомленнями репортерів «Fox News», підпалили також церкву св. Івана, що розташована поблизу Білого Дому.