Свята Земля: вищі державні посадовці зустрілися з лідерами Церков
  • Птн, 11/08/2023 - 22:24

Президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ зустрівся у кармелітському монастирі в Хайфі з патріархами та представниками Церков у Святій Землі. Відбулася також зустріч латинського Єрусалимського патріарха з лідером Палестини.

На тлі протестів християнської спільноти Хайфи проти нападів радикальних юдейських груп на християнські святині, Президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ в середу, 9 серпня 2023 р., відвідав кармелітський монастир Stella Maris у цьому місті, що також постраждав від дій екстремістів. Візит мав приватний характер. Главу Держави супроводжувала дружина та невелика група чиновників.

Як зазначається в комюніке латинського Єрусалимського патріархату, президента зустрів Блаженніший П’єрбаттіста Піццабалла, латинський Патріарх Єрусалиму, кармеліти з Хайфи, а також православний Патріарх Єрусалиму Теофіл і та очільники християнських спільнот, які «схвалили цей учинок, що підтримує заклик до побудови миру, взаєморозуміння та співіснування».

Екстремізм неприйнятний

«В останні місяці ми стали свідками серйозних явищ, спрямованих проти християнських конфесій на Святій Землі. Наші брати і сестри, громадяни-християни, відчувають себе під загрозою нападів у своїх місцях молитви, на своїх кладовищах, на вулицях. Я вважаю це екстремістське явище неприйнятним з усіх точок зору. Це явище має бути викорінено, і я вдячний поліції та іншим правоохоронним органам за те, що вони серйозно ставляться до цього питання», – зазначив Іцхак Герцоґ, додаючи: «Тут, у цій мирній і прекрасній громаді, яка має сотні років за плечима, її члени за жодних обставин не повинні відчувати загрози».

Трудитися задля зміцнення діалогу

«У цей дещо складний час, – пояснив Блаженніший П’єрбаттіста в коментарі для Vatican News, – особливо для християнської спільноти, але не тільки, бо це період великої напруги всередині Ізраїлю, між ізраїльтянами і палестинцями, голос ізраїльського президента, особливо щодо нападів і агресії проти християн, був дуже чітким, дуже рішучим голосом, можливо, єдиним настільки авторитетним в ізраїльському політичному світі, який цінується всіма. І його візит в одне з найбільш постраждалих місць в цей час є жестом, який підтверджує його рішучість боротися з цим болючим явищем». Разом з президентом Герцоґом у монастирі був присутній голова поліції Яків Шабтай, що, на думку Єрусалимського патріарха, є чітким знаком того, що вони «серйозно ставляться до цієї проблеми». Феномен нападів на християнські святині, за словами ієрарха, також спричинив щось позитивне, а саме «більше усвідомлення проблеми, яка, можливо, раніше була трохи недооціненою». Однак, на думку Блаженнішого П’єрбаттісти, саме лише втручання поліції ніколи не вирішить проблему, тому що «ми повинні трудитися в корені, тобто над вихованням поваги до інакшості, що зараз не так модно у Святій Землі».

Зустріч з Махмудом Аббасом

Таке ж сподівання висловив і Махмуд Аббас, з яким патріарх Піццабалла зустрівся того ж 9 серпня в Рамаллі. Палестинський лідер хотів зустрітися з Єрусалимським Патріархом в рамках візиту ввічливості, щоби привітати його з призначенням на кардинальське служіння, але також і для того, щоби оцінити ситуацію. Як розповів Блаженніший П’єрбаттіста, він підкреслив «дуже гарну річ», зазначаючи: «Це час, коли до тих, хто хоче миру, не дуже прислухаються, але ми повинні і надалі шукати цих людей, тому що прийде час, коли вони нам будуть потрібні».