Святіший Отець: Лише любов гасить ненависть, лише любов до кінця перемагає
  • Пон, 14/08/2023 - 15:58

Твіт Папи Франциска, опублікований у день народження для неба святого Максиміліяна Кольбе, нагадує про силу любові, яка єдина перемагає ненависть до кінця.

 

«Лише любов гасить ненависть, лише любов до кінця перемагає ненависть. Лише любов поступається місцем іншому. Лише любов є дорогою до повного сопричастя між нами».

Твіт такого змісту з’явився на аккаунтах Папи Римського в понеділок, 14 серпня 2023 р., в день народження для неба святого Максиміліана Кольбе.

Лише любов творить

Історія святого мученика о. Максиміліана Кольбе, конвентуального францисканця, пам’ять якого Церква вшановує напередодні урочистості Внебовзяття Пречистої Діви Марії, є однією зі світлих історій християнського героїзму. Він відійшов по вічну нагороду 14 серпня 1941 р., вбитий у нацистському концентраційному таборі Аушвіц.

Коли нацистські війська вторглися до Польщі, францисканці, які давали притулок євреяв, стали об’єктом переслідування. Отця Максиміліана заарештовано, і 28 травня 1941 року він переступив через ворота Аушвіцу. Втративши ім’я та чернечу рясу, він став «номером 16670» та зазнав чимало страждань. Водночас, гідність священика та мужа віри сяяла, немов діамант, ставши для численних в’язнів джерелом підбадьорення та розради.

Через деякий час о. Кольбе переведено до 14-го блоку, в’язні якого були призначені до польових робіт. Одному з них вдалося втекти. Як покарання, командування табору вибрало 10-х в’язнів, засудивши їх на голодну смерть. Одним з них був молодий сержант, який, почувши про вирок, заплакав, кажучи, що вже не побачить свою дружину та малих дітей. Тоді о. Максимілян виступив уперед і заявивши, що піде на страту замість нього.

Мученицька смерть була повільною. У бункері, розраджувані словами й молитвами отця Кольбе, один за одним гасли голоси засуджених. Через два тижні четверо з них ще залишалися живими, тому вирішено відібрати їм життя за допомогою смертельної ін’єкції. Тримаючи за руку лікаря, який його вбивав, о. Максимілян промовив: «Ви нічого не зрозуміли в житті. Ненависть нінащо не придатна. Лише любов творить…».