Святий Престол: права людини не повинні бути «порожніми словами»
  • Птн, 19/10/2018 - 13:34

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив в рамках Загальної Асамблеї з доповіддю, присвяченою темі поширення та захисту прав людини. В центрі уваги – право на життя

«Ідеологічний підхід», який применшує гідність людської особи до «її здатності до самоствердження» та зосереджується на досягненні «рівноваги між правами, що змагаються між собою», не повинен перетворитися в критерій «розвитку проекту людських прав», започаткованого Загальною Декларацією 1948 року. Такий заклик прозвучав з уст архиєпископа Бернардіто Аузи, Постійного Спостерігача Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку, під час дебатів Генеральної Асамблеї, присвячених підтримці та захистові прав людини. За його словами, без утвердження центральної ролі людської особи, їм сьогодні загрожує перетворитися у «порожні слова».

Дедалі вибірковіша інтерпретація права на життя

Ватиканський дипломат висловив особливу стурбованість Святого Престолу «дедалі вибірковішою інтерпретацією права на життя», як на національному, так і на міжнародному рівнях, з боку течій мислення, які відмовляються «визнавати внутрішню цінність та гідність людського життя на кожному етапі». За його словами, такий ідеологічний підхід, поширений в різних органах ООН, «намагається творити ієрархію людських прав, релятивізуючи гідність людини, надаючи більше цінності, а навіть прав, сильним та здоровим, і відкидаючи немов непотріб слабких».

Це веде до «серйозних проявів нерівності та несправедливості, часто ігноруючи дітей в лоні матері та ставлячись до життя похилих віком, мігрантів чи людей з інвалідністю як до таких, що можна приносити в жертву чи, навіть, вважаючи їх тягарем для суспільства».

Підтримувати принципи справедливості, солідарності та спільного добра

У цьому контексті представник Святого Престолу звернувся із закликом подбати про те, щоб згадана логіка не переважала. «Ми повинні, натомість, підтримувати принципи справедливості, солідарності та спільного добра, принципи, які сприяють добру всього людського роду, необхідною відправною точкою якого є гідність кожної людської особи», – ствердив він.