Святий Престол у МАГАТЕ: світ без ядерної зброї можливий і необхідний
  • Чтв, 28/09/2023 - 16:21

Виступаючи під час загальної конференції МАГАТЕ, представник Святого Престолу закликав також зробити все для того, щоби гарантувати безпеку на Запорізькій АЕС.

Святий Престол не має жодних сумнівів у тому, що світ, вільний від ядерної зброї, є необхідним і можливим, і досягненню цієї мети сприяє такий «важливий інструмент», як перевірки з боку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). На цьому наголосив монсеньйор Даніель Пахо, Заступник Секретаря з питань багатостороннього сектору Відділу у справах стосунків Святого Престолу з державами та міжнародними організаціями, виступаючи 26 вересня 2023 р. у Відні на 67-й Генеральній Конференції МАГАТЕ. Він, зокрема, торкнувся таких тем, як ядерні програми Ірану та КНДР, а також ситуації навколо Запорізької АЕС.

По-перше, ватиканський дипломат висловив жаль Святого Престолу з приводу того, що Тегеран припинив виконувати свої зобов'язання за Спільним всеосяжним планом дій, що серйозно скомпрометувало заходи Агентства з верифікації та моніторингу. З цього випливає заохочення до подальших зусиль МАГАТЕ щодо взаємодії з Іраном. Так само монсеньйор Пахо висловив вдячність Святого Престолу за «безперервні і терпеливі зусилля міжнародного співтовариства, спрямовані на відновлення переговорів щодо ядерної програми КНДР». Програми, яка, за його словами, «загрожує цілісності режиму нерозповсюдження».

Що стосується України, то Заступник Секретаря Святого Престолу в справах стосунків з міжнародними організаціями знову наголосив на необхідності гарантувати безпеку Запорізької атомної електростанції. «Ніколи раніше, – зазначив він, – країна з такою потужною програмою в галузі ядерної енергетики не була об'єктом військового нападу. Ніколи раніше атомна електростанція не піддавалася ризику бути пошкодженою військовими діями і неодноразово зупинялася. Ніколи раніше МАГАТЕ не доводилося розгортати команду експертів для постійного спостереження за атомною електростанцією, яка піддається таким високим ризикам або змушена працювати в таких небезпечних умовах». З цього випливає побажання, щоб «були досягнуті значні зміни, навіть у таких безпрецедентних ситуаціях, як ця».

Наостанок монсеньйор Пахо також закликав усі країни пам'ятати про свою «моральну відповідальність за побудову політичних і економічних основ миру, підтримуючи цілісний людський розвиток і справжні надії всіх народів, ставлячи в центр людську гідність і загальне благо». Це цілі, досягненню яких сприяє робота самого МАГАТЕ, що полягає в «наданні мирних ядерних технологій країнам, що розвиваються, для покращення охорони здоров'я, добробуту та процвітання їхніх народів».