Святий Престол в ООН: полегшити страждання, спричинені війною в Україні
  • Срд, 19/07/2023 - 15:32

Під час 88-го пленарного засідання Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України, постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН закликав долучитися до гуманітарної допомоги постраждалим українцям, щоб спільно трудитись на користь миру.

18 липня 2023 р., під час пленарного засідання Генеральної Асамблеї ООН, присвяченого ситуації на тимчасово окупованих територіях України, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН архиєпископ Ґабріелле Каччя наголосив на постійних зусиллях у напрямку припинення кровопролитної війни в Україні.

Сприяти возз’єднанню українських сімей

На початку виступу ватиканський дипломат пригадав слова Папи, який під час зустрічі з делегацією Константинопольського Патріархату у червні цього року зауважив, що сьогоднішня війна в Україні, як і всі війни, є великим лихом «для народів і сімей, для дітей і людей похилого віку, для людей, змушених покинути свою країну, для міст і сіл, а також для створіння, як ми побачили нещодавно після руйнування дамби в Новій Каховці». Святий Престол дякує країнам, які прийняли та підтримали біженців, та просить, щоб надалі надавати гуманітарну допомогу переміщеним особам, поки вони не зможуть безпечно, добровільно та гідно повернутися до своїх домівок. «З іншого боку, Святий Престол закликає не шкодувати зусиль для забезпечення швидкого возз’єднання всіх сімей, роз’єднаних нинішнім насильством в Україні, якнайкраще забезпечуючи дотримання інтересів постраждалих дітей», – сказав архиєпископ Каччя.

Проявити конкретні жести на шляху до миру

Дипломат підкреслив, що перед обличчям страждань від лиха війни міжнародне співтовариство не може миритися з цим, і тому ми повинні разом трудитися на користь миру. Він нагадав, що Папа Франциск доручив кардиналу Маттео Дзуппі місію сприяння мирові в Україні, яка спрямована на слухання, взаємообмін ідеями й думками та виявлення гуманітарних потреб, щоб проявити конкретні жести, які могли б вести на шляху до миру. «Святий Престол, – зазначив архиєпископ, – закликає всі сторони підтримати такі гуманітарні зусилля, щоб трохи полегшити величезні страждання, спричинені цією жахливою війною».

Представник Святого Престолу процитував слова Святішого Отця, які він промовив після недільної молитви «Ангел Господній» у жовтні 2022 року, вказуючи на необхідність «використати всі дипломатичні засоби, навіть ті, які, можливо, не застосовувались досі, щоб покласти край цій величезній трагедії». На завершення доповідач наголосив, що Святий Престол «знову закликає до припинення вогню та до початку переговорів щодо справедливого та тривалого миру».