Тиха реформа понтифікату Бенедикта XVI
  • Срд, 17/02/2016 - 15:04

Нещодавно у Ватикані вийшла друком нова книга ватиканського журналіста Марко Манчіні під назвою «Бенедикт XVI – довершений Папа». У цій книзі автор стверджує, що найвизначнішим актом Папи Бенедикта було не його зречення папського уряду, але все, що він робив для того, щоб провести Церкву через численні труднощі та різноманітні кризи, які вона переживала протягом восьми років його понтифікату.

Марко Манчіні скаржиться, що Ппа-емерит став відомим через своє шокуючи зречення уряду три роки тому, проте його місія почалась значно раніше. «На жаль, ми пам’ятаємо Папу Бенедикта за його великий жест зречення. Проте, якщо ми пам’ятатимемо його лише через цей крок, в тіні залишаться правдиві факти його титанічної праці», - каже Манчіні, «тому, що він протягом восьми років дійсно глибоко осмислював та давав відповіді усім думкам та критичним ситуаціям, якими жила Католицька Церква».

Коментуючи книгу Марко Манчіні, Архиєпископ Ґенсвейн зазначив агенції новин CNA, що найбільший спадок Папи Бенедикта XVI «ще відкриється у майбутньому», а з того, що ми можемо почерпнути вже зараз є його «особисте та теологічне свідчення». Бенедикт XVI був прекрасним теологом, але дуже скромно це виявляв».

«Тиха реформа», яку провів Папа Бенедикт, полягала у тому, як він вів та управляв Церквою «з ясністю, але, перш за все, з його чудовою теологією», - додав Архиєпископ.

Як зазначає автор, на сторінках книги він відкриває таємниці того, як Папа Бенедикт XVI боровся проти таких проблем у Церкві та в суспільстві, як: зростання релятивізму, економічна криза, педофілія, зростання загальної ворожості до християн та перші скандали «Ватілікс». Манчіні вказує на старання Бенедикта XVI посприяти вирішенню проблем із навколишнім середовищем, посприяти сталому розвитку та бізнесу.

У книзі також наголошується на численних намаганнях папи до екуменічного діалогу, особливо із Православною і Англіканською Церквами.

Крім того, автор відзначає, що саме Бенедикт XVI розпочав теперішній процес реформування та «очищення» Римської Курії, який продовжив Папа Франциск, особливо у фінансовому напрямку. «Фінансова прозорість та боротьба з педофілією – це два головні напрями в реформуванні Церкви, які розпочав Папа Бенедикт XVI і, на щастя, його наступник продовжив цей процес», - додає Манчіні.

На додаток до зусиль Бенедикта в створенні фінансової прозорості і відповідальності у випадках сексуальних зловживань, він також був першим, хто започаткував діяльність комісії для вивчення раціоналізації процесу анулювання шлюбу. Цю справу Папа-емерит не зміг довести до кінця, бо оголосив про зречення уряду, проте і тут його старання продовжив Франциск.

Аналізуючи діяльність Бенедикта XVI, Марко Манчіні звернув увагу на те, що , особливо на початку понтифікату, Папа-емерит зіткнувся із сильним спротивом з боку Римської Курії тим реформам, які він хотів запровадити. На думку журналіста, тривалі проблеми зі здоров’ям папи Івана Павла ІІ унеможливили чіткий контроль над Курією і це спричинило певний безлад. Коли ж Понтифіком став Бенедикт XVI він мусів привести все «до порядку». Це не усім сподобалось, як і не всім подобається продовження цих реформ Папою Франциском. Манчіні зазначає, що Святіший Отець Франциск продовжує йти дорогою змін та реформ, які розпочав Бенедикт XVI.

 «Спілкуючись із багатьма людьми я зрозумів, що ми мусимо бути дуже вдячними папі Бенедикту XVI за те, що він зробив для Католицької Церкви», - зазначив Марко Манчіні.