Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (19.10 - 25.10.2015)
  • Втр, 27/10/2015 - 10:07

Ісус засуджує не багатство, але прив’язаність до нього. Про це під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у понеділок, 19 жовтня 2015 р., роздумував Папа Франциск, коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про двох братів, що просили Ісуса поділити між ними спадщину. Ознакою того, що ми не чинимо «згаданого гріха ідолопоклонства» є милостиня, яку слід давати не лише з надлишку, але й ціною особистих відречень, що вказує на те, що «любов до Бога є більшою від прив’язаності до багатств»,  - зазначив Святіший Отець.

Божа любов до людини є надзвичайно щедрою. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей у проповіді під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у вівторок, 20 жовтня 2015 р. Проповідник вказав на щедрість Господа Бога стосовно людини, яка, натомість, часто не є великодушною у любові та звикла дарувати лише частинку того, що посідає. «Бог не є дріб’язковим, Він не знає дріб’язковості. Він дає все. Бог не є непорушним Богом: Він виглядає, очікує, що ми навернемось. Він є Богом, Який виходить: виходить, щоб шукати, шукати кожного із нас», – наголосив проповідник, пригадуючи, що Господь щоденно нас шукає, як заблукану овечку чи драхму.

Уся дійсність сімейного життя, а навіть ідентичність сім’ї ґрунтується на обітниці. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції з кільканадцятьма тисячами паломників та побожних туристів, які зібрались у середу, 21 жовтня 2015 р., на ватиканській площі Святого Петра. Святіший Отець зауважив, що сім’я живе обіцянкою любові й вірності, яку дають одне одному у подружжі чоловік та жінка. Ця обітниця, у свою чергу, вимагає від подругів прийняти та виховати дітей, а здійснюється вона у дбанні за похилими віком батьками, доглядом за кволими та слабкими членами родини та у допомозі один одному у розвиткові особистих якостей і прийнятті власних обмежень.

Зусилля християнина спрямоване на те, щоби відкрити своє серце для Святого Духа, адже його щоденним завданням є навернення, що веде до зустрічі з Ісусом Христом. Такою була тема ранкової проповіді Святішого Отця, яку він виголосив під час Святої Меси у четвер, 22 жовтня 2015 р., в каплиці «Дому святої Марти». «Ми, що отримали цей дар в Ісусі Христа та перейшли від гріха, від життя в беззаконні до життя благодаті в Христі, у Святому Дусі, повинні докладати зусилля. Кожного дня – один крок вперед», – наголосив Святіший Отець, вказавши на конкретні приклади такого зусилля: коли приходить бажання когось обмовити, постаратися промовчати; коли лінуємося помолитися, помолитися принаймні трішки. За словами Папи, слід розпочинати з малого, а це допомагає «не відступати, не повертатися до беззаконня, але прямувати вперед до того дару, тієї обітниці Ісуса Христа, якою, властиво, є зустріч із Ним».

У четвер, 22 жовтня 2015 р., перед початком чергового загального засідання в рамках Синоду Єпископів у Ватикані, Папа Франциск оголосив про створення нової дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя.

Часи змінюються, змінюватися повинні також і ми, християни, але у свободі та вірності своїй вірі, не піддаючись конформізмові. Думками про це поділився Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді у п’ятницю, 23 жовтня 2015 р., євангельський уривок, в якому Ісус закликає учнів розпізнавати «знаки часу». Святіший Отець поділився кількома думками про те, що потрібно, аби «розуміти знаки часу». Насамперед, потрібна тиша, «заспокоїтися і спостерігати», після чого «роздумати над цим у своєму серці», після чого «молитися». «Тиша, призадума і молитва. Лише так ми зможемо зрозуміти знаки часу, що Ісус хоче нам сказати», – підкреслив проповідник, додаючи, що оце розпізнавання не є завданням виключно для інтелектуалів та еліти, адже Ісус залишив це повчання простим людям, які його слухали.

Церква не роздає анатеми, але звіщає Боже милосердя, уникаючи ідеологізації Євангелія, що перемінює його у мертве каміння. Думками про це поділився Папа Франциск, промовляючи у суботу, 24 жовтня 2015 р., під час заключного загального засідання 14-ї Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, на якому було прийнято підсумковий документ. Наступник святого Петра відзначив різні аспекти синодального зібрання, вказуючи на те, що хоч, очевидно, «не було знайдено вичерпних відповідей на всі труднощі та сумніви, які ставлять виклики перед сім’єю та загрожують їй», але їх було розглянуто «у світлі віри», підходячи до них «без страху і не ховаючи голову в пісок». За його словами, це був синод, який «заохотив усіх зрозуміти важливість інституції сім’ї і подружжя між чоловіком і жінкою, заснованого на єдності та нерозривності, оцінити її, як фундаментальну основу суспільства та людського життя». Підсумовуючи, Святіший Отець Франциск пригадав повчання своїх попередників.

«Всі читання сьогоднішньої неділі показують нам Боже співчуття, Його батьківство, яке остаточно проявляється в Ісусі Христі», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси з нагоди закінчення 14-ї Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви на тему сім’ї, що від 4 до 25 жовтня 2015 р. тривала у Ватикані. Проповідник пригадав слова пророка Єремії, який у важкі часи для ізраїльського народу звіщав радісну вістку: «Господь урятував народ свій, Ізраїля останок!». На переконання Вселенського Архиєрея, такий Божий вчинок, тобто спасіння Свого народу, є свідченням того, що Бог є Батьком і тому опікується Своїми дітьми, супроводжуючи їх життєвою дорогою. Його батьківство відкриває перед людьми шлях утішення після багатьох сліз та гірких життєвих моментів. Коментуючи євангельський уривок про оздоровлення Вартимея, Єпископ Риму між іншим зазначив дві спокуси, що чигають на тих, які слідують за Ісусом, а саме: не зауважувати потреб ближніх і «віра по-розпорядку». На закінчення Папа підкреслив, що Вартимей, отримавши дар оздоровлення, встав та пішов за Ісусом. Він не лише отримав дар зору, але приєднався до спільноти тих, які прямують за Господом Ісусом.

Світло серед темряви світу. Так окреслює сім’ю підсумковий звіт 14-ї Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів у Ватикані, описуючи численні труднощі, які вона переживає, але також – її великий потенціал, щоби їх долати. Папа Франциск розпорядився оприлюднити документ, який був прийнятий під час 18-го загального зібрання у суботу, 24 жовтня 2015 р., ввечері.

Синод Єпископів ухвалив Декларацію про ситуацію на Близькому Сході, в Африці та Україні, оприлюднену 24 жовтня 2015 року.

У Ватикані пройде спеціальна міжнародна конференція за участю близько 400 делегатів з усього світу. Таким чином тут відзначатимуть  50-ту річницю проголошення II Ватиканським Собором декларації "Nostra Aetate".

У Ватикані оприлюднено програму ХІ Апостольської подорожі Папи Франциска, під час якої він вперше відвідає Африку. Візит триватиме від 25 до 30 листопада 2015 р. та охоплюватиме три країни – Кенію, Уганду та Центральноафриканську Республіку.

Програма Папських Богослужінь на листопад 2015 року.

 

Радимо також прочитати:

Роздуми Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава про дискусії на засіданнях Синоду Єпископів Католицької Церкви та їх підсумки.

Звернення до Папи Франциска і Синоду Єпископів представників Асоціації католицьких лікарів з Бухареста.

Кардинал Френсіс Арінзе з Нігерії захистив католицьку віру.

Італійський соціолог професор Массімо Інтровіньє про рішення синоду.

Архиєпископ Чупіч прокладає для розлучених і геїв шлях доступу до Причастя

Школа молитви Бенедикта XVI (5)